Григор Димитров сложи край на черната серия от загуби. От финала на турнира в Ротердам първата ни ракета беше неузнаваем и записа три последователни поражения, но тази прокоба намери своя завършек в мача с Максимилиан Мартерер на Мастърса в Маями. 

Българинът започна тромаво, но постепенно набра скорост и подобно на истински ураган, така често срещано явление по тези райски кътчета, се стовари с пълна сила върху германеца. В крайна сметка Гришо надделя с 4:6, 6:2, 6:1 за около 100 минути на корта. 

Първият сет на тази битка беше най-равностойният в нея. До 3:3 двамата сервираха без проблеми и всичко сочеше, че развръзката вероятно ще дойде след тайбрек. Но точно тогава изведнъж началният удар на Димитров се срина, ударите му също и Мартерер видя своя шанс. 

Въпреки че пропиля няколко шанса за пробив, все пак германецът стигна до този аванс и не го изпусна до края на сета. Така след 6:4 в негова полза, всички очакваха пак олово да се налее в краката на българина и кошмарът от последните няколко турнира да се повтори. 

Но третият в схемата показа характер. Още от началото на втория сет се видя кой ще диктува събитията на корта. Димитров взе още първото подаване на съперника си, на свой сервис беше непоколебим и комфортно водеше темпото на двубоя. 

Той гарнира доброто си представяне с още един пробив и затвори частта при 6:2, за да изравни резултата в сетовете. Така се стигна до решителната трета част. В нея събитията сякаш се повториха. 

Димитров стигна до ранен пробив, но този път имаше леки колебания в петия гейм. Там той даде възможност за пробив на съперника си, но гросмайсторски я отрази. Това сломи тотално Мартерер и до края на мача той беше просто фигурант. 

Така Гришо взе важна победа, с която сложи край на мъчителната серия от загуби. В третия кръг го чака наглед преодолим съперник в лицето на Жереми Шарди. Французинът поднесе изненадата, отстранявайки сънародника си Ришар Гаске. 

Двамата с Димитров имат вече четири двубоя помежду си, от които българинът е спечелил три. Единствената победа на Шарди е от 2011 г. в първия кръг на Ролан Гарос, когато първата ни ракета все още прохождаше в големи

-------------------------------------------------

ТРЕТИ СЕТ: 

6:1 - Гейм, сет, мач Григор Димитров! Със стил и на нула нашето момче преклони германеца и продължава в третия кръг на Мастърса в Маями. Леки колебания в началото, но после видяхме познатия Григор Димитров и съвсем заслужена победа. 

5:1 - Втори пробив за Гришо! Много силна игра на българина, много концентрирани отигравания, Мартерер беше тотално разколебан. Първата ни ракета стигна до две възможности за пробив, реализира още първата и ще сервира за мача!

4:1 - Гришо се измъкна от много трудна ситуация, в която се вкара сам. Въпреки че сервираше за гейма, той допусна поредица непредизвикани грешки и в крайна сметка даде точка за пробив на съперника. Но с хубав сервис я неутрализира, а в крайна сметка затвори подаването си и дръпна с 4:1. Ключов момент в сета!

3:1 - Гейм на нула за Мартерер. Германецът се събра в тази част от мача, пласира няколко много хубави удара и в крайна сметка заслужено спечели този гейм, за да таи надежди, че все още може да стигне до обрата. 

3:0 Пробивът е затвърден! Отново бърз сервис-гейм за Димитров, а Мартерер стоеше като статист от отсрещната страна на корта, който няма как да върне мощните му начални удари. Последната точка беше ас, като беше реализирана след намесата и на ястребовото око, защото първоначално реферите дадоха аут, но не бяха прави. 

2:0 - Пробив за Григор! Българинът изчака своя момент и издебна всички слабости на съперника, за да нанесе удар. Така стигна до точка за пробив, при която се стигна до дълго разиграване, в което и с помощта на мрежата при едно от отиграванията в крайна сметка нашето момче взе важната преднина. 

1:0 - Солидно начало на Гришо в сета! Сервисите му бяха силни и добре насочени, а единственият път, в който това не беше така, Мартерер реализира и точицата си в този гейм. Все пак българинът повежда. 

ВТОРИ СЕТ: 

6:2 - Сет за Гришо след пробив! Отново силна игра на българина при посрещането на сервиса на съперника. Този път бекхендите му влизаха и стигна до два сетбола. Реализира втория и изравни за 1:1. Всичко ще се реши в трети сет. 

5:2 - Още един убедителен сервис-гейм на нула за Димитров. Светкавичната развръзка в него му позволи да се концентрира върху подаването на съперника си, който ще сервира за оставането в сета. 

4:2 - Мартерер определено се измъкна в този гейм. Той губеше с 15:30, но една хубава къса топка, както и няколко хубави удара в разиграванията му позволиха да обърне развоя в своя полза и да продължи да се надява, че може да предотврати влизането на мача в трети сет. 

4:1 - Страхотен сервис-гейм за Димитров. Първият му сервис влизаше, а Мартерер беше изпаднал в глуха отбрана. В крайна сметка българинът не даде и точка на съперника, приближавайки се на два гейма от равенството в сетовете. 

3:1 - Мартерер записва първи гейм на сметката си. След няколко дълги разигравания, в които, впрочем, точките бяха за българина след красиви завършващи удари, в крайна сметка германецът затвори гейма и продължава битката. 

3:0 - Пробивът е затвърден! Гришо мина през малък ужас, след като даде възможност на Мартерер да направи рибрейк, но отрази точката за пробив. После на свой ред пласира няколко добри втори сервиса и взе гейма, за да води уверено. 

2:0 - Пробив за Григор Димитров! Най-после германската стена се пропука! Мартерер сервираше колебливо, а ретурите на Гришо бяха добри. Това му позволи да стигне до първата си точка за пробив в мача и с агресивна игра да я реализира на сметката си!

1:0 - Отново леки колебания, но Димитров показа дух и успя да вземе подаването си. Той повежда в резултата, като преодоля първите леки подводни камъни по пътя си в тази част на мача. 

ПЪРВИ СЕТ:

4:6 - Мартерер взима сета! Германецът повежда с 1:0, след като умело използва най-слабия удар на Гришо днес - бекхенда. Той постоянно го търсеше, а Димитров записа единствената си точка в момента, в който избяга да играе на форхенд. В крайна сметка не успя да измъкне нищо и вече изостава в сетовете. 

4:5 - Гришо се справи със задачата да спечели подаването си и да остане в сета. Добри сервиси, последвани и от добри удари в разиграванията му позволиха да запише гейма на сметката си. Сега пробивът е задължителен. 

3:5 - Мартерер затвърждава пробива. Сервисът му беше леко неуверен, но пък и ретурите на Димитров бяха твърде слаби и се забиваха в мрежата. Гришо взе само първата точка в гейма и след това го нямаше на корта. Сега ще трябва да сервира за оставане в сета. 

3:4 - Пробив за Мартерер! Маратонски гейм, в който Гришо се бори, но не успя да устиска подаването си. Той спаси цели три точки за пробив, като имаше само един геймбол, но прати топката в мрежата при него. В крайна сметка Мартерер спечели играта на нерви, Димитров не реализира лесни топки и беше пробит. 

3:3 - Бърз отговор на Мартерер с гейм на нула. Гришо нямаше отговор както на първите, така и на вторите му сервиси. 

3:2 - Страхотно проведен гейм от Димитров. Първият му сервис съсипа съперника, а единствената точка за Мартерер дойде след двойна грешка на нашето момче. Тя обаче не повлия на резултата.

2:2 - Мартерер отново изравнява резултата, макар да имаше известни затруднения в моментите, в които началният му удар куцаше и позволяваше на българина да пласира добри ретури. Гришо записа две точки в актива си, но без брейкболи до момента в мача. 

2:1 - Много силен гейм за Димитров. И на първи, и на втори сервис ударите му бяха великолепни и съперникът му просто нямаше шанс - гейм на нула за нашето момче. 

1:1 - Убедителен гейм и за Мартерер. Макар сервисът му да не беше от най-трудните в тези разигравания, той успяваше да създаде достатъчно главоболия за Гришо, който забиваше топката в мрежата постоянно. 

1:0 - Гришо повежда в резултата, записвайки първия гейм в мача на сметката си. Леко колеблив на сервис, но достатъчно уверен в разиграванията, първата ни ракета взе този гейм, давайки две точки на съперника.