Най-добрият български тенисист изигра фантастичен полуфинал на Мастърса в Париж и елиминира световния №6 – Стефанос Циципас, в три сета за два часа и 34 минути игра (6:3, 6:7(1), 7:6(3).

Българският представител напомни за най-силните години в своята кариера с представянето си в парижката зала „Берси“ и не остави абсолютно никакви шансове на опонента в първия сет, като с един пробив приключи частта при 6:3.

Все пак Циципас се възстанови от натиска на българина през втората част и умело менажираше началните си удари, като двамата не бъркаха и сетът трябваше да се реши след тайбрек. Там категорично може да се отбележи, че българинът рухна, което беше достатъчен повод за Циципас да се върне в срещата за трета решителна част.

Григор след успеха: Просто изживявам момента

В нея пък ситуацията беше абсолютно огледална на втория сет, като двамата взимаха своите подавания. В третия гейм Григор трябваше да премине през критичен момент на негов сервис, но все пак след 9 минути игра Димитров се справи за 2:1.

До края на сета, както и в цялата среща, се видяха класни разигравания от двете страни на корта, но в третия сет тайбрекът беше спечелен от Гришо по доминантен начин. Той започна с фантастичен сервис по диагонала, след което направи два минипробива, което беше достатъчно родният атлет да остане спокоен и да затвори срещата.

Така Григор е на финал на Мастърса във Франция, като там негов опонент ще бъде победителят от срещата на Новак Джокович и Андрей Рубльов. След този си успех роденият в Хасково атлет генерира 510 точки за световната ранклиста и вече е 14-и. При евентуален успех във финалния двубой пък Гришо ще се изкачи до №11 в края на сезон 2023 в тениса.

Григор Димитров vs Стефанос Циципас

източник: sofascore.com

Сет 1:

Григор избра да започне със сервис и тръгна с двойна грешка, след което последва нова неточност при начален удар. С механична игра от основната линия обаче българинът успя да надделее в първия гейм срещу гърка, завършвайки със смач от мрежата. С два отлични бекхенда по правата Григор неутрализира натиска на съперника, който направи и две непредизвикани грешки, което спомогна на нашия атлет да осъществи първия пробив в мача.

Устремът в играта на Димитров продължи ударно, като българинът затвори и третата част от сета безпроблемно. Все пак Циципас съумя да се "разпише" в сета в четвъртата част, като спечели своето подаване на 30. Димитров продължи да доминира в разиграванията от основната линия при своя сервис и записа 10-1, а в крайна сметка увеличи преднината си до 4:1.

БГНЕС
12 снимки

Гъркът заигра доста по-уверено, след като получи "ценни" наставления от майка си от трибуните. Циципас засили темпото при разиграванията си, а Григор се защитаваше дълбоко, но все пак с убедителност той затвори шестата част - 2:4. Гришо продължи обаче да бъде разумен в хода на разигравнията си при своето подаване и с красиви комбинации достигна до 40:0. Циципас взе инициативата на форхенд и успя да завърши с прекрасен удар по правата за 15:40. С шанс, тъй като топката се отклони в мрежата, Григор покачи до 5:2 гейма в първия сет.

Българинът започна с акробатично изпълнение от въздуха, след като Циципас го "покани" на мрежата и опита да го прехвърли, ала Димитров показа бързи крака и със зрелищен смач направи 15:0 при сервиса на гърка. Зрителите в Берси станаха свидетели на страхотно разиграване между двамата, като в крайна сметка Димитров надхитри съперника с прехвърлящ удар, а ретурът на Циципас завърши в мрежата - 15:30.

С отлична комбинация Циципас изравни, ала Гришо отигра фантастичен форхенд по правата, като топката закачи линията и Димитров стигна до сетбол, който обаче беше неутрализиран от Циципас. Той стигна до шанс да затвори частта, но направи непредизвикана грешка с форхенд от основната линия. Циципас се пребори за този гейм и затвори частта - 3:5.

Григор отигра воле от мрежата, което беше дискусионно, а Циципас поиска преразглеждане, след като завърши. Все пак при повторението се видя, че топката е закачила линията и всичко беше по правилата. Гришо продължи да бъде стабилен при начален удар и уверено затвори първия сет при 6:3.

Сет 2:

Световният №7 от Гърция започна експресно втория сет и на свое подаване затвори на 0, като двамата не влизаха в дълги разигравания. Григор Димитров "върна жеста" на опонента и също спечели подаването си без да даде възможност на Циципас да вземе точка в гейма - 1:1. Григор осъществи страхотен минаващ удар, след като Циципас беше излязъл на мрежата, но за негово съжаление топката спря на сантиметри зад основната линия - 30:0 за гърка. Той сгреши бекхенд по правата и резултатът стана 15:30. Последва защита от нашия атлет, но Циципас атакува агресивно на мрежата и стигна до 40:15, а геймът отиде в неговата сметка.

Gulliver/GettyImages
39 снимки

Сервисът на Григор продължи да работи на 100% и българинът в голяма степен се уповаваше на него - 2:2 гейма. Димитров за хиляден път демонстрира изумителния си талант, след като двамата се надстрелваха от основните линии, но с фантастичен слайс скъси удара и Циципас нямаше отговор - 15:15. Циципас поведе, но последва грешка за 30:30. В крайна сметка гъркът спечели подаването си за 3:2.

Григор успяваше да устои от натиска на Циципас, който предимно държеше топката да се връща ниско, но нашият тенисист се справяше с идеята на гърка. Циципас "хвана в крачка" Григор и стигна до 30 равни при сервис на Димитров. Грешка от бекхенд по диагонала за гърка даде възможност на Гришо да затвори частта, за да се види изключително въздушно изпълнение на Григор в близост до мрежата - 3:3.

Димитров стигна до 30:15 след двойна грешка на Циципас и прибързана грешка, но все пак паритетът беше възстановен до 30:30 след рисков удар на нашия. Кик-сервис от гърка затрудни Димитров за 40:30 и все пак Циципас се справи - 4:3. С известна доза шанс Димитров стигна до 30:0 на свой сервис, след което покачи до 40:0. Втората двойна грешка за Гришо стана факт - 15:40, а сбъркан форхенд в мрежата от Стефанос Циципас резултатът стана 4:4.

Със страхотен тенис Григор Димитров стигна до геймбол за 5:4 при сервис на Циципас, който за втори пореден път при свое подаване бе леко разколебан в отиграванията си. Гъркът пропиля първия си сервис, но с излизане напред до мрежата гъркът неутрализира шанса за Димитров в този случай. Със слайс Григор контрира опонента, който сбърка форхенда и се откри втора възможност за пробив пред българския тенисист. При ретура на Димитров топката срещна филето на мрежата и спря за форхенда на Циципас, който дори се подготви за този удар, който беше безупречен - 40:40.

В крайна сметка Циципас се справи с напечената за него ситуация и стигна до 5:4 във втория сет. Димитров беше непоколебим при следващия гейм и на 15 затвори частта за 5:5. В 11-ия гейм Циципас не позволи на Григор да стигне до брейкбол в три поредни негови сервиса и си гарантира поне тайбрек в този сет.

Хладнокръвието у Григор Димитров продължи да бъде на феноменални нива, като то му спомагаше да се справя дори в критичните моменти, за да прати мача в тайбрек.

Циципас си направи комбинацията със сервис по диагонала и обратен ретур за 1:0. Форхендът на Григор отиде аут и гъркът стигна до минипробив. Циципас изигра отличен бекхенд-уинър, за да стигне до 3:0 в изключително важен момент. Гъркът записа и четвърта поредна точка в тайбрека, след което направи 5:0. Цялата увереност у Григор се изпари в тази част от сета и Цициапс имаше шест поредни сетбола, като Гришо определено не влезе никак в тайбрека. Григор все пак се записа в тайбрека - 1:6, но Циципас приключи сета.

Сет 3:

Димитров се утърси от неприятния тайбрек през втория сет и тръгна уверено в третата част на свое подаване, след като не остави шансове на гърка да влиза в дълги разигравания - 1:0. Циципас също демонстрира нужната устойчивост при дебютното си подаване в сета и го приключи на 15.

В третия гейм Циципас стигна до две възможности за пробив при сервис на Гришо, като това бяха първите му въобще шансове в срещата. С отличен бекхенд по правата Димитров отвхърли първата възможност на съперника, а с фантастична комбинация сервис/мрежа направи 40:40 в критичния момент от двубоя. С дълбок ретур Циципас затрудни българина и гъркът стигна до трети шанс да вземе подаването на съперника, но и този път Григор намери начин да се справи с прекрасен сервис. Същата ситуация се случи и за четвърти път, но Димитров отново бързо се справи с опасността в третия гейм. Последва лош ретур от гръцкия тенисист, за да може Гришо за първи път да вземе предимство при сервиса си и след 9 минути игра в този гейм нашият атлет направи 2:1.

С пети ас Циципас изравни резултата до 2:2 и взе подаването си далеч по-лесно от родния тенисист. Григор изигра перфектен сервис гейм в средата на решителния сет, за да поведе отново - 3:2. С известна доза шанс Циципас "оцеля" при 15:15, след като мрежата попречи на Гришо да завърши форхенд по правата и гъркът направи 3:3.

Григор започна фантастично осмия гейм с прекрасно воле на мрежата, след което видяхме отличен сервис по правата - 30:0 и с методична игра затвори частта - 4:3. Съперникът на българина също осъществи успешен гейм с начален удар за 4:4. Циципас успя да се раздвижи добре зад основната линия и принуди Григор да прави същото, ала българинът го матира с брилянтен форхенд по обратния диагонал. Последваха две лесни точки за Димитров до 40:0 и с прекрасен ас по правата стигна до 5:4.

Представителят на Гърция не спря с увереното си представяне при сервисите, като разнообразяваше началните удари, което затрудни оптимално Гришо и бързо направи 5:5. Циципас вдигна на крака сънародниците си в зала "Берси" след красива комбинация, но Григор бързо затвори устите на гърците с воле от мрежата за 15:15. С надстрелване от основната линия Димитров принуди Циципас да играе обратен бекхенд, което беше невъзможно за него - 30:15. Сбъркан форхенд от средата на основната линия от гърка донесе две възможности на Григор да си осигури поне тайбрек в този сет, след което се видя изумителен бекхенд-уинър по правата от Григор за 6:5.

Циципас беше безкомпромисен и с гейм на 0 изпрати срещата да се реши с тайбрек - за втори път в срещата.

Григор сервира пръв в тайбрека на решителния трети сет и с прекрасен сечен сервис записа първа точка. Циципас игра сервис – мрежа с воле, но Григор свали ниско топката и тя стана невъзможна за гърка. С нова грешка от форхенд Циципас загуби и втория си сервис. С прекрасен лоб удар Григор прехвърли Циципас, той върна топката с подобен удар, което позволи на Григор със смач по правата да направи 4:0. С фамозен минаващ удар с бекхенд по диагонала Димитров продължи безпогрешно в тайбрека и направи 5:0 пред очите на изпадналия в немилост Циципас.

Шестата точка отиде на сметката на Циципас за 1:5. Вторият му сервис също беше добър за него за 2:5. Григор трябваше да играе на втори сервис, което включи екстра агресия у играта на Циципас, ала с феноменален минаващ удар с форхенда по правата в наглед безнадеждна позиция спечели точката – 6:2.

Циципас върна единия минипробив и стигна до 3:6, но с фамозен удар Григор стигна до финала в Париж.