Най-добрият ни тенисист Григор Димитров победи Миша Зверев от Германия с 2:1 сета /6:7, 6:2, 6:4/ на старта на турнира в Ротердам. Надпреварата е от категория АТП 500 и се провежда в зала „Ахой”.

25-годишният българин продължава победната си серия от началото на 2017-а година, след като спечели ATP турнирите в Бризбейн и София, а на Откритото първенство на Австралия достигна до полуфиналите. Там Гришо загуби от Рафаел Надал, което е единственото му поражение от началото на година и той вече има 15 победи от 16 мача.

Следващият съперник на първата ни ракета в мъжкия тенис е Денис Истомин.

Радостта на Гришо след триумфа над Зверев

Първият сет бе доста труден за българина и той го загуби с 6:7 гейма след тайбрек. В шестия гейм Гришо стигна до две точки за пробив при 40:15 в негова полза, но Миша Зверев се измъкна и изравни за 3:3, но българинът отново излезе гейм напред за 4:3. В тайбрека Зверев поведе с 5:1 точки, Григор намали до 4:5, но загуби тайбрека с 4:7 точки, а с това и сета с 6:7 гейма.

Във втория сет Григор Димитров бе много по-убедителен. Българинът проби Зверев в петия гейм и поведе с 3:2, а впоследствие затвърди пробива за 4:2, за да затвори малко по-късно частта с 6:2.

Третият сет започна с равенство до 2:2, но Григор проби за 3:2. Българинът обаче допусна на свой ред пробив и изравняване за 3:3, но последва нов пробив и аванс от 4:3 за Димитров. До края най-добрият ни тенисист остана стабилен и затвори сета с 6:4, а с това и мача с 2:1 сета.


Развитието на двубоя:

Първи сет

Григор Димитров започва с успешен първи гейм и 1:0 за българина. Зверев също взе подаването си и изравни за 1:1. Последва  гейм за българина и - 2:1.

Представителят на Германия пак изравни, но в следващия Гришо бе убедителен и дръпна с 3:2 след като затвори гейма на 15 със смач близо до мрежата.

В следващия гейм Гришо стигна до две точки за пробив при 40:15 в негова полза, но Миша Зверев се измъкна и изравни за 3:3, но българинът отново излезе гейм напред за 4:3.

Чудесен диагонален форхенд на Гришо срещу Зверев

Ново равенство и гейм за Димитров на 15, което доведе до 5:4 в негова полза в първия сет.

Последва гейм за Миша Зверев за 5:5, а Гришо пак поведе за 6:5. Най-добрият ни тенисист изоставаше с 0:30, но успя да спечели сервис-гейма си.

Успешен гейм за Зверев и той пак изравни до 6:6.

В тайбрека Миша Зверев поведе с 5:1 точки, Григор намали до 4:5, но загуби тайбрека с 4:7 точки, а с това и сета с 6:7 гейма.

Тайбрекът между Григор и Зверев в първия сет

Обзор на първия сет на Димитров - Зверев

Втори сет

Съперниците спечелиха първите си геймове 1:1, а скоро дойде и ново равенство - 2:2. 

Преди това Миша Зверев спаси точка за пробив при 30:40 в третия гейм, но успя да поведе с 2:1.

Успешен пети гейм на Григор Димитров, който проби Зверев и поведе с 3:2, а впоследствие затвърди пробива за 4:2.

Гришо продължи да доминира със сета и го затвори при 6:2 гейма.

Експресен втори сет за Григор и равенство срещу Зверев

Трети сет

Григор Димитров и Миша Зверев отново стигнаха до равенство 1:1 след първите си подавания в сета. При 1:2 и сервис на българина, той трябваше да спасява точка за пробив, но взе подаването си и изравни за 2:2.

Гришо спаси точка за пробив срещу Зверев в третия сет

Супер пети гейм за Гришо и пробив на 0 за 3:2 в полза на първата ни ракета.

Григор проби Зверев в средата на третия сет

Григор обаче не успя да затвърди пробива и на свой ред допусна такъв и изравняване за 3:3. Гришо изоставаше с 0:40, изравни до 40:40, но при четвъртия си шанс Миша Зверев успя да пробие сервиса на бълтгарина.

В следващия гейм обаче първата ни ракета отново взе нещата в свои ръце, дръпна с 40:15 при сервис на Зверев и пак успя да го проби за 4:3.

Този път Гришо успя да затвърди пробива и дръпна с 5:3 в третия сет. Представителят на Германия взе подаването си и намали на 4:5.

Григор Димитров обаче затвори сета с 6:4, а с това и мача с 2:1 сета.

Обзор на третия сет на Димитров - Зверев

Победа за Григор Димитров!

Най-интересното от двубоя Григор Димитров - Миша Зверев


Гришо излиза скоро на корта в Ротердам - ще продължи ли супер серията?

За Гришо и цифрите - тайната на успеха

Всичко, което трябва да знаете за сезон 2017 в мъжкия тенис

Истомин чака Гришо или Зверев

Узбекистанецът Денис Истомин, който е следващият съперник на Григор Димитров влезе в основната схема в Ротердам като "щастлив губещ", след което записа победа над Алиаз Бедене в първи кръг.

Димитров и Истомин се срещнаха на Откритото първенство на Австралия през миналия месец, когато българинът стигна до успех в 4 сета на осминафиналите.

Най-добрият ни тенисист е спечелил и другата си среща на ниво АТР срещу узбека, през 2014-та година на Мастърса в Шанхай.