Емоциите от чудесния тенис турнир в София и триумфа на Григор Димитров още не са отминали, а ето, че вече дойде нова седмица, а с нея и нови супер тенис битки.

Погледът ни се насочва към Ротердам, където вече започна турнира от сериите АТП 500 с участието на Григор, а хубавата новина е, че ще можем да го гледаме в ефира на Mtel Sport 1.

Първият мач на Гришо е днес като е трети в програмата на Централния корт, където двубоите стартират в 12 часа наше време. Това значи, че двубоят на Димитров с Миша Зверев ще стартира около 16 часа.

Срещата ще бъде съпътствана от коментарно студио, като по Mtel Sport 1, така и ще може да бъде гледана на живо след 15:30 часа във Facebook страницата на Мтел.

Тенисът е много вълнуващ спорт, в който победителите рядко имат време да се зарадват на своя успех. След победата идва нов ден и нов мач, а дори когато си триумфирал с трофея от турнира, то най-вероятно още на следващия ден трябва да заминеш за друга държава и друг град, където те очаква поредната надпревара, в която трябва да се доказваш.

Това, разбира се, е прекрасна новина за всички фенове на тениса, защото седмица след седмица имаме възможността да се наслаждаваме на любимата игра.

Но каква е разликата между различните категории турнири и на кои участват най-добрите?

В последните 20 години един от най-аристократичните спортове се превърна в свирепа конкуренция за място под слънцето. Хиляди тенисисти се борят да станат професионалисти, а едва първите 300 могат да се надяват на участие в най-големите турнири от категория АТП.

Докато тези извън топ 300 участват главно в по-ниските категории Чалънджър и Фючърс, където наградните фондове са доста по-скромни, то логично най-добрите са тези, които гледаме по телевизионните екрани.

източник: Mtel Sport 1

Най-големите турнири през годината са четирите надпревари от Големия шлем.

Веднага след тях идват 9-те турнира от сериите АТП Мастърс 1000, на които също участват всички най-класни състезатели.

По сила на участниците, големина на наградния фонд и разпределянето на точки за световната ранглиста, следващите категории турнири са АТП 500 (какъвто е турнирът в Ротердам) и АТП 250 (какъвто е турнирът в София).

Общо 13 са АТП 500 турнирите през 2017, а тези от АТП 250 са 40 на брой.

В наименованията на тези категории надпревари се крие и разликата в точките, които тенисистите могат да спечелят. Мастърс турнирите носят по 1000 точки за победителя, АТП 500 дава 500 на шампиона, а АТП 250 съответно 250 точки.

Именно ранглистата в края на годината пък осигурява на първите 8 в нея участие във финалния Мастърс на най-добрите, който се провежда в Лондон и слага край на тежкия сезон в тениса. Тогава обаче следва най-тежкият период за феновете на играта - месец декември, който е единственият, предвиден за почивка на тенисистите.

Хубавите новини - дотогава има много, много време, сезонът все още е в началото си, а Мтел Спорт ще ви направи свидетели на всички турнири от сериите Мастърс 1000 и АТП 500.

Какво предстои?

Февруари определено е богат на тенис месец като в него ще има цели четири силни турнира от АТП 500 сериите. След надпреварата в Ротердам, в седмицата между 20 и 26 февруари предстои Откритото първенство на Рио де Жанейро. След него между 27 февруари и 4 март пък е време за тенис битките в Дубай и Акапулко. Иначе месец март е посветен на първите два от деветте Мастърса за 2017 – тези в Индиан Уелс и Маями.

Всичко това, както и всички турнири от Мастърс сериите и АТП 500 можете да гледате на живо в ефира на Mtel Sport през цялата година.