Виктор Троицки и Ернестс Гулбис дадоха подобаващ завършек на третия ден от DIEMA XTRA Sofia Open. Сърбинът бе този, който надделя след 6:3, 6:7(2), 6:3 в безспорно най-качествения двубой от турнира до този момент.

Двамата предложиха много тенис майсторство на зрителите в "Арена Армеец", демонстрирайки надиграване от голяма класа. Това се оказа и първият трисетов мач в основната схема, а в крайна сметка Троицки доказа, че към момента е тенисистът в по-добра форма.

Гулбис, който влезе в турнира от квалификациите, показа, че неслучайно е бивш №10 в света и полуфиналист на Ролан Гарос, но сърбинът бе този, който успяваше да затрудни сервиса на съперника и в крайна сметка да стигне до два пробива, оказали се и достатъчни за успеха в мача. В същото време латвиецът не достигна до нито един шанс за брейк в целия двубой, което се каза решаващо за поражението му.

В следващия кръг Троицки ще срещне Денис Истомин, който по-рано през деня победи Адриан Андреев с 6:3, 6:4.

Още в първия си сервис гейм Гулбис трябваше да отразява три шанса за пробив, но при второто си подаване пробивът бе факт. До края на сета Троицки бе солиден в своите геймове и след 6:3 се доближи на сет от успеха. Втората част премина изцяло под диктовката на сервиращите и закономерно се стигна до тайбрек. Той стартира с двойна грешка на Гулбис, но след това латвиецът бе перфектен и след 7:2 изравни резултата.

Решителният сет пък се разви по идентичен начин с първия. Гулбис отрази три брейкбола във втория гейм, но в четвъртия стигна до пробива, който бе напълно достатъчен за успеха в мача. Така Троицки продължава участието си в София, след като през миналите две издания на надпреварата игра полуфинал и четвъртфинал.