Адриан Андреев показа на всички, че има голям потенциал за светло бъдеще в тениса, но това поне за момента не бе достатъчно, за да се справи със съпротивата на мощния Денис Истомин. Световният №74 стигна до трудна победа - 6:3, 6:4 за час и 18 минути игра.

Само на 16 години и без класиране в световната ранглиста, Андреев влезе в историята като първия тенисист, роден през 2001 година, който играе мач в АТР тура.

Той обаче показа, че само участие в двубоя няма да го задоволи. Талантът ни демонстрира много голямо израстване спрямо миналата година, когато в квалификациите загуби за малко над 30 минути от Максимилиан Мартерер, печелейки само 2 гейма в двубоя.

Андреев показа солидна игра от основата на корта и не рядко надиграваше съперника си в продължителните разигравания. Той бе много ефективен и при оползотворяването на шансове за пробив, реализирайки три от четири възможности.

Истомин: Адриан Андреев е добър тенисист, затрудни ме

Липсата на опит и непостоянната на моменти игра му попречи да стигне и до нещо повече, особено във втория сет. В първия си мач от основна схема на толкова силен турнир Андреев разбираемо започна нервно, което доведе до пробив за съперника. Още един за 5:1 доближи Истомин до успеха, но това като че ли отпусна напрежението у българина, който заигра по-освободено и стигна до връщане на единия пробив. Узбекът все пак успя да затвори сета при 6:3.

За съжаление Адриан не успя да пренесе добрата игра в края на сета в началото на втория и допусна ранен пробив. Но все по-прецизният форхенд и добро придвижване на българина доведоха до връщане на пробива за 2:2. Истомин стигна до нов за 4:3, който моментално бе върнат, но в решителния момент Андреев не издържа, допусна нов брейк, след което световният №74 нямаше проблеми да затвори мача.

Бурни овации за младия Адриан Андреев след мача с Истомин

В следващия кръг негов съперник ще бъде победителят от мача между Ернестс Гулбис и Виктор Троицки.

Адриан Андреев влезе в историята на мъжкия тенис

Вижте как се разви двубоят:

Втори сет 4:6

4:6 Истомин успява да спечели подаването си и да спечели трудния мач!

4:5 Пробив! За съжаление Андреев не издържа. Форхенд в мрежата доведе до 30:40, след което реши да разнообрази със сервис-мрежа, но това се оказа грешно решение.

4:4 Пробив! Андреев отказва да се предаде! С перфектен лоб той си осигури брейкбол при 30:40, а форхенд в аут на Истомин доведе до изравняването.

3:4 Пробив! Андреев не направи много грешно в този гейм, но за съжаление съперникът бе много прецизен и в края на повечето разигравания българинът бъркаше. Това се случи със смач за 0:30 и форхенд за 15:40. С ас първият брейкбол бе отразен, но при втория топката бе в мрежата от страната на Андреев.

3:3 Истомин спира серията на съперника си след няколко добри изпълнения по линиите. Гейм на 15.

3:2 Гейм на 0 за Андреев, първи такъв изобщо в мача. Сервисът работи и в момента Адриан изглежда по-добрият на корта.

2:2 Пробив! Андреев е обратно в сета след прекрасен гейм, в който се надиграваше превъзходно от дъното на корта със своя опитен съперник. Българинът бе стабилен, а постепенно повишаваше и скоростта на форхенда. На два пъти Истомин пропусна геймбол, а след сгрешен бекхенд на узбека, Адриан достигна и до шанс за пробив. При него се получи много продължително и качествено разиграване, завършило с успех за 16-годишния тенисист!

1:2 Андреев трябваше да се бори за гейма след 0:30, но четири поредни точки в негова полза доведоха нещата до първия му гейм във втората част.

0:2 Истомин затвърждава пробива с гейм на 15.

0:1 Пробив! За съжаление Адриан не успя да пренесе добрата игра от края на първия сет в началото на втория. Няколко грешки от форхенд доведоха до 15:40, след което двойна грешка узакони пробива.

Първи сет 3:6

3:6 Сет за Истомин! Адриан опита да върне и втория опит, след хубава къса и грешка на узбека се стигна до 30:30, но след това Истомин стигна до сетбол, който реализира.

3:5 Андреев печели и подаването си. Българинът намали грешките, а те зачестиха при съперника, което е вследствие и от по-прецизните удари на Андреев. Гейм на 30.

2:5 Пробив! Андреев заигра освободено и връща единия пробив след прекрасна игра от дъното на корта! Узбекът също помогна с няколко непредизвикани грешки.

1:5 Пробив! Маратонски гейм, в който Андреев отново показа някои великолепни изпълнения, но солидната игра на съперника доведе до брейка. 16-годишният българин отрази три шанса за пробив, главно благодарение на много дълбоки бекхенди, но при четвъртата не издържа и изпрати топката в мрежата.

1:4 Отново Андреев успя да влезе в няколко добри разигравания, но те завършиха в полза на съперника му.

1:3 Истинска битка в този гейм, в който Андреев показа на какво е способен към момента. Истомин спечели няколко по-продължителни разигравания, но пък най-качественото такова завърши с блестящ негов лоб и неуспешен туинър на съперника, донесли предимство за Андреев, който с още едно солидно разиграване печели първия си гейм в мача.

0:3 Андреев не успява да вкарва достатъчно топката в корта, а това води до бърз гейм на 0.

0:2 Пробив! Нервността у младия българин си пролича, той направи две непредизвикани грешки, с които даде брейкбол на съперника. При първия сервис имаше грешка на краката, а втория отлетя в аут и така пробивът бе факт.

0:1 Истомин започва с бърз гейм на 15.