Виктор Троицки триумфира в истински гладиаторски двубой от втория кръг на DIEMA XTRA Sofia Open. Световният номер 67 в тениса се наложи с 7:6 (4), 6:1, 7:6(5) над узбекистанеца Денис Истомин за 2 часа и 10 минути игра.

На четвъртфинал сърбинът ще се изправи срещу победителя от двубоя между Стан Вавринка и Мартин Клижан.

След зрелището, което предложиха по-рано Андрес Сепи и Жил Мюлер, Истомин и Троицки сервираха още една истинска наслада за очите на всички тенис любители. Атрактивни точки и огромна доза класа предложиха и двамата състезатели, които с отиграванията си често предизвикваха овациите на публиката.

В първия сет и двамата тенисисти взимаха подаванията си. В четвърти гейм Истомин достигна до два брейкпоинта, но Троицки удържа фронта и взе подаването си.

На свой ред 31-годишният сърбин не успя да реализира две точки за пробив и да поведе убедително в резултата.

При 4:3 отново Истомин бе много близо до това да пробие съперника си, след като стигна до 40:15, но Троицки удържа в играта на нерви, изравни, а след това затвори гейма в своя полза.

Размяната на геймове продължи и в крайна сметка се стигна до тайбрек. На свой сервис Истомин демонстрира изключителна класа с уникален удар с гръб към мрежата. Троицки обаче успя да отиграе и да прати топката обратно в полето на съперника си близо до мрежата. Истомин обаче допусна мини пробив, след като опита да я стигне с всички сили, но не успя.

Мини пробивът бе върнат моментално. След това сърбинът отнове поведе и започна защеметяваща битка от пробив след пробив. Троицки обаче надделя в тайбрека и взе първия сет.

Вторият сет бе далеч по-малко оспорван от първия. Истомин проби съперника си още в третия гейм, след като стигна до две точки за брейк. Затвърди пробива си на 30, а след това отново осъществи такъв и то на 0.

Изглежда сърбинът се бе предал, за да запази сили за последния решаващ сет. Истомин взе сета след още един пробив в седмия гейм. Така интригата се запази до последно/.

Третата част започна отново негативно за сърбина, който бе пробит в третия гейм. Троицки обаче бързо се съвзе и съума на свой ред да осъществи брейк и да се завърне ударно в мача.

Двамата тенисисти си разменяха геймове и в крайна сметка изходът от друбоя трябваше да се реши с тайбрек. Той започна с мини пробив на сметката на Троицки. На свой ред обаче узбекистанецът реализира такъв. Сърбинът отново поведе и последваха още два мини пробива. Троицки пропиля цели четири възможности да затвори мача, но го стори при 7:5.