Треньорът на родния тенис талант Алекс Донски - Ивайло Величков не спести похвали по адрес на възпитаника си. Пред камерата на DIEMA SPORT специалистът призна откровено, че Алекс е най-талантливият играч, който е имал възможността да тренира.

Наставникът засегна всички по-интересни теми около Донски, свързани както с участието му на DIEMA XTRA Sofia Open, така и с начина, по който се е случило сътрудничеството помежду им.

„Започнах да играя тенис като студент. За първи път хванах ракета на 20-годишна възраст. Много ми допадна този спорт и много часове съм прекарал на кортовете на бившия Академик, сега Национален тенис център. Там бях в отбора на Софийския университет. Първо бях резерва, а после стигнах до първа ракета. Много ми харесваше да участвам по турнири. Даже се надявах и да се състезавам на национални ниво, но в последствие разбрах, че ще имам повече успехи като треньор“, започна Ивайло Величков.

Чудесни изяви, потенциал, но загуба за талантливия Донски

„Александър Донски е най-добрият играч, който съм имал възможността да тренирам“

Първоначално Величков работи с по-големия брат на Донски – Михаил, но семейството се мести в Канада и Ивайло играе с децата само по време на лятната ваканция, когато момчетата се прибират в България. Едва след години се заражда идеята Ивайло да му стане треньор.

„Имахме разговор с майка му да му стана треньор. Тя ми разказваше за нейните премеждия по международни турнири, той от няколко години нямаше личен треньор, основно тя се занимаваше с него, водеше го по турнири и му даваше съвети и се колебаеше как да продължи. Беше пробвал да ходи в академия в Аржентина“, добавя Величков.

Минава година преди Ивайло и Алекса да започнат съвместната си работа.

„Трябва да призная, че още в началото имаше добрия си сервис. Той много часове изкарваше по кортове и много бе тренирал сервис и това му е помогнало. Когато сме говорили с Донски и сме стигнали до извода, че искаме той да показва игра, която да го отличава от болшинството от играчите в съвременния тенис. Това е свързано с добрия му сервис, излизането на мрежата и по-къси разигравания. Може да не е много успешно в началото, но се надявам с годините да донесе резултати“, споделя наставникът.

Александър Донски игра с деца по време на DIEMA XTRA Sofia Open 2018

„Със сигурност той натрупа много емоции на DIEMA XTRA Sofia Open. Те са от различно естество, почти всички са положителни. Той се разстрои, че не може да връща сервиса на Клижан, но и видя неща, които може да използва в своя сервис. Според мен правилната постановка е да имаш собствен стил и по-добре противникът да се съобразява с твоя стил, отколкото ти с него. Разбира се, всеки играч си има особености и трябва да ги отчетеш, но това, което му помогна да играе спокойно, ние не сме си поставили цели да спечели даден турнир и този уайлд кард. Но сме благодарни, че имаше такава възможност, което е уникално изживяване за играчи от нашето ниво“, завърши треньорът.