Българският тенисист Александър Лазаров взе участие в рубриката на GONG.BG и асоциация „Докосни дъгата“ - „Талантът“. Алекс Лазаров се превърна в сензацията на българския отбор, а може би и на целия новосформиран турнир АТП Къп, след невероятната му победа с Григор Димитров на двойки срещу тима на Великобритания. Родните тенисисти завършиха на престижното девето място, като се разминаха на косъм с излизане от групите.


Как се зароди страстта по тениса за теб?

- Цялото ми семейство реално се занимава с тенис. Дядо ми е бил един от основателите на българския тенис. Той е от Пловдив, преместил се е в София. Баща ми и чичо ми също са били тенисисти и някакси беше естествено и аз да хвана ракетата. Никога никой не ме е пришпорвал. Хареса ми още в самото начало да играя тенис и малко по-малко станаха по-сериозни нещата.

Кой беше твоят идол като малък?

- Като малък баща ми, защото първият официален мач, който бях гледал беше негов на старите касетки вкъщи. Дядо ми ми беше пуснал негов мач на Купа Дейвис. Това ме запали най-много.

Голямата ти лична цел в тениса?

- Може би да вляза в първите 10 на света.

Какво би искал да постигнеш с националния отбор на България?

- Доскоро щях да кажа да спечелим Купа Дейвис. Но сега, след като излезе новия формат АТП Къп си пожелавам догодина да спечелим АТП Къп.

Опиши се с три думи.

- Много самокритичен, ентусиазиран и добър човек.

Кое е любимото ти хоби извън тениса?

- Може би да излизам с приятели, защото не ми се отдава тази възможност често. Играем билярд, ходим на кино, просто вечеряме, събираме се, смеем се. Общо взето да прекарвам време с близките си.

С какво щеше да се занимаваш, ако не беше станал тенисист?

- Майка ми е лекар. И съм сигурен, че не бях тенисист тя щеше да ме ръчка да се ориентирам към медицината.

Александър Лазаров

Каква марка е първата ти кола?

- Все още нямам кола, за което ме е много яд, защото съм любител. Надявам се в най-скоро време, намислил съм няколко и ще бъде готино.

Каква е мечтаната кола за теб тогава?

-  Труден въпрос. Фен съм на Макларън от малък. От материалните неща това най-много ще ме задоволи един ден.

Любим стил музика?

- Хип-хоп, R&B. Всичко, което може да де надъха да тренираш.

Любим изпълнител?

- Може би Пост Малоун.

Любима храна?

- Щях да кажа спагети до миналата година. Вече не мога да ги ям, така че риба – сьомга.

Има ли човек, който ти помага да израстваш и, който те подкрепя в трудни моменти?

- Не е един. Те са няколко. Баща ми, майки ми, всички други близки около мен. Може би, ако не бяха те нямаше да постигна нищо от това, което съм постигнал. Много съм им благодарен.

Кой според теб е най-великия тенисист в историята?

- Най-велик тенисист за мен няма. Но, ако трябва да покажа пристрастие може би Надал.

Любим цвят?

- Синьо.

Занимавал ли си се с други спортове като малък?

- Общо взето съм минал през всички спортове без бокс, борба, щанги. Занимавах се с плуване като малък. Баскетбол съм играл, много обичам, следя до ден днешен. Американски футбол, защото съм роден в Щатите и като малък играех там. Също така футбол. Няма дете, което да не е играло футбол като малък. Като цяло тениса ми беше най-присърце и се радвам, че съм избрал него.

Александър Лазаров

За какво мечтаеш в спорта и в живота?

- В живота мечтая да бъда здрав най-вече и да радвам близките си, защото те са дали достатъчно, за да мога да се занимавам с това, което искам  и искам да им върна по някакъв начин. Ако кажа, че мечтая за световен мир, ще бъде много клише, но защо пък не. Примерно, сега бяхме в Австралия и нещата случващи се с животните ме натъжи много. Мечтая такива неща да не се случват.  Колкото до тениса винаги от малък съм мечтал да стана номер едно в света. Всички ми се смеят, казват, че това е твърде нагоре в небето. Но това е реално, не мога да излъжа.

Спомняш ли си първия мач, състезание и кой те подкрепяше тогава на трибуните?

- Не, няма как да се сещам. Бил съм на осем или девет. Със сигурност са ме подкрепяли баща ми, който ми е треньор, и майка ми.  

Кое е най-хубавото и най-трудното нещо в спорта?

- Най-хубавото нещо е, когато спечелиш. Не мач, а осъзнаеш, че това, което си дал от себе и си се връща по някакъв начин. Най-трудното е, когато не знаеш как да постъпиш, по кой път да поемеш, когато си задръстен психически.

Какво има винаги на нощното ти шкафче?

- Аларма.

Ако трябва да останеш изолиран в продължение на един месец и имаш право да вземеш със себе си три неща, кои ще са те?

- Може би кучето, за да не съм сам. А не, изолиран. Значи без кучето в такъв случай (смее се). Книга, 100% книга ще е едното, нещо за ядене и пиене, за да не умра от глад.

Обичаш ли пътешествията и на кое място искаш да отидеш?

- Обичам ги, да. Това е едно от богатствата да играеш тенис и да си спортист като цяло. Едно от местата, на което много искам да отида, е Исландия. Гришата беше на скоро там, както и други тенисисти. Като гледах снимките бях с отворена уста. Много ми хареса пейзажа там, има вулкани, има всякакви неща, които искам да отида да ги видя и се надявам да успея в скоро време.

Довърши с няколко думи. „За мен България е…“:

 - Родина, богатство и сила.