Петото издание на Sofia Open ще започне на 28 септември 2020 г. По желание на организаторите на турнира в България, свързано с възможността още по-класни тенисисти от световния елит да зарадват българската публика, Sofia Open бе преместен от 5-ата в 39-ата седмица от календара на ATP. Така Sofia Open ще бъде в една седмица заедно с азиатските турнири Chengdu Open и Zhuhai Championships.  В 5-ата седмица заедно с турнирите в Монпелие и Кордоба ще се провежда и надпреварата в Пуне (Индия).

Четвъртото издание на Sofia Open оправда заявката за най-силен турнир от сериите АТР 250 календара за 2019 г.  Турнирът в София през февруари бе наблюдаван от над 45 000 зрители на живо и стигна до 280 милиона души международна телевизионна аудитория.

Участниците в София доказват високата класа на българския турнир, правейки фурор и след това. Гаел Монфис спечели титлата в турнира от сериите АТР 500 в Ротердам след победа на финала над Стан Вавринка и в полуфинала - над шампиона от България Данийл Медведев. Стефанос Циципас завоюва титлата в Марсилия, преди да спечели драматична тричасова битка с Монфис на полуфиналите в Дубай и да достигне до финала на надпреварата от сериите АТР 500 срещу Роджър Федерер.