Само 12 дни ни делят от старта на най-голямото спортно събитие в България за 2020 година - тенис шоуто Sofia Open. Куп звезди от световния тенис елит пристигат в София и ще играят пред българска публика в „Арена Армеец" от 7 до 14 ноември. Страната ни е една от малкото в света, които ще имат честта да приемат турнир от календара на АТП след прекъсването на тура. И то какъв турнир?! Отново най-силният от категория АТП 250 за годината! Продължаваме рубриката "Звездите на Sofia Open 2020". Нека заедно се запознаем с любопитни факти за тях и да отброяваме с нетърпение дните до старта! 

Душан достига до рекордно място в ранглистата за него - №23, през април 2019 г. Приключва в Топ 100 на класацията в шест поредни години (2014-19). Постига най-голямата си победа над Доминик Тийм (№5) и не губи сет до финала на турнира в Монте Карло 2019 г.

Лайович спечели първата си АТП титла на турнира на клей в Умаг (Хърватия) през 2019 г. Той е част от отбора на Сърбия, който през януари спечели първото издание на АТП Къп в Австралия (отборен турнир). „Тази надпревара ме промени. Наистина мисля, че след успеха в Австралия съм друг тенисист. Да помогна на родината си да бъде номер едно в света е нещо, което ще помня цял живот. Чувството е неописуемо“, каза през януари Лайович.

В турнирите от Големия шлем най-доброто му представяне е осминафинал на „Ролан Гарос“ през 2014 г.

Освен титлата в Умаг, има и участие на финал в турнир от Мастърс 1000 сериите. Това се случи в Монте Карло през 2019 г., а в спора за трофея Душан отстъпи пред друг звездните участници на Sofia Open 2020 – Фабио Фонини.

Прякорът му е Дитзе. Започва да играе тенис на 7-годишна възраст, по „стечение на обстоятелствата“. Определя за своя любима настилка твърдите кортове, предпочитан турнир е този в Доха, а удар – бекхенда. Идол в детските му години е Пийт Сампрас. Споделя, че ако не е станал тенисист, е щял да практикува футбол. Подкрепя отбора на Барселона. През ноември 2017 г. се подлага на операция от херния.

Душан Лайович

източник: Sofiaopen.bg

 

Години: 30 (30.06.1990)

Родно място: Белград, Сърбия

Живее в Стара Пазова, Сърбия

Ръст 183 см.

Играе с дясна ръка, бекхенд с една ръка

Професионалист от 2007

Класиране в ранглистата: 25

Най-добро класиране: 23 (29.04.2019)