Бившият номер едно в тениса Анди Мъри ще се подложи на тежка операция до края на месеца. Тя ще бъде за поставяне на изкуствена тазобедрена става, която да подобри качеството му на живот. А според хирурга му, тя ще му позволи дори да се завърне на корта и да поддържа нивото си отпреди години. 

Това разкри хирургът Едуин Су, който ще провеед операцията в Щатите. Негов клиент през септември беше друг тенисист със същия проблем - Майк Брайън, който е сред легендарните играчи на двойки. Той сега няма никакви оплаквания, а дори е в доста по-напреднала възраст от британеца - на 40 години. 

"Мисля, че със сигурност ще му помогна и ако всичко е наред, няма да изпита повече болка. Повечето пъти още със събуждането си пациентите казват, че болката е изчезнала. Направо чудо! Тогава идва процесът по възстановяване и заздравяване на тъканите, но когато той премине, те започват да се връщат към нормалния начин на живот."

"Все още обаче не е ясно дали елитен спортист може да се върне на нивото, на което е бил преди. Няма гаранции, но с оглед на това, че Анди можеше да играе на високо ниво с болна тазобедрена става, новият имплант би трябвало да помогне да се върне на старото ниво."

"Убеден съм, че с новата тазобедрена става, той ще може да играе отново тенис по познатия начин. Друг е въпросът, че този имплант ще се износи много бързо и животът му ще бъде драстично съкратен. Ще е интересно да видим какво ще стане, защото досега никой активен спортист не е правил подобна операция", сподели Едуин Су.