Световният номер 1 в тениса Яник Синер сподели кратко съобщение в социалните мрежи, за да се опита да внесе някаква яснота в скандала с положителните му допинг тестове.

Италианският тенисист е дал положителна проба в ниски нива на клостебол - стероид, който може да се използва за изграждането на мускулна маса. Осем дни по-късно е била отворена и втората проба на Синер, която също е била положителна. Той е бил наказан със спиране на правата предварително, но наказанието е отменено до разглеждане на неговата жалба, която в крайна сметка е уважена от Международната агенция за тенис интегритет (ITIA). 

„Ще оставя този труден и изключително нещастен период зад гърба си. Ще продължа да правя всичко по силите си, за да гарантирам спазването на антидопинговата програма на ITIA (Международната агенция за тенис интегритет). Имам екип, който стриктно отговаря на техните изисквания“, сподели кратко Яник Синер след големия скандал.

Случилото се обаче предизвика много сериозно негодувание в тенис средите. Част от водещите състезатели реагираха гневно на новината, че Яник Синер няма да бъде наказан, въпреки пробите му от Индиан Уелс през пролетта.

От Асоциацията на професионалните тенисисти (АТП) се обявиха в защита на състезателя обявявайки, че подробности разследването са показали, че Синер няма вина за случилото се.