След триумфа си на демонстративния турнир „Six Kings Slam“, световният номер 1 не само отпразнува победата, но и коментира няколко важни теми, свързани с играта му, отношенията с Карлос Алкарас и развитието му като тенисист.

„Това бяха невероятни няколко дни. Изживяването беше напълно ново за мен. В началото на финала ми беше малко трудно да намеря ритъма си, но след това започнах да доминирам във все по-голяма част от разиграванията и това беше един от основните фактори за победата ми. В първия сет сгреших при няколко наглед лесни топки, но впоследствие нещата започнаха да се подреждат. Научих много от този мач и смятам, че участието в „Six Kings Slam“ ще помогне за развитието ми като тенисист,“ сподели той след финала в интервю за La Repubblica.

Относно отношенията с Карлос Алкарас, Синер каза: „От момента, в който се събудих сутринта преди мача, започнах да мисля как да победя Алкарас. Подобна конкуренция те кара винаги да даваш 100 процента от себе си. Понякога битките са дълги и тежки, но се раздаваме максимално и се надяваме публиката да се забавлява. С Карлос сме в много добри отношения. И двамата се наслаждаваме на мачовете помежду ни и се стараем да се забавляваме на корта. Надявам се съперничеството помежду ни да продължи възможно най-дълго, но има и други играчи, които биха могли да се намесят. Ще видим какво ще се случи в бъдеще.“

Един от ключовите фактори за успеха му през последните месеци, според него, е развитието му както психологически, така и емоционално: „Не знам дали е уместно да говоря за опит, тъй като все още съм доста млад, но непрестанно уча нови неща и все повече разбирам самия себе си. В миналото съм правил грешки, като например мача с Алтмайер на миналогодишния Ролан Гарос, за който не бях достатъчно подготвен психологически. От онзи момент нататък започнах да работя усърдно върху себе си и се научих как да продължавам, дори когато съм изморен до краен предел и започна да мисля, че не мога повече. В играта ми все още има много неща, които биха могли да бъдат подобрени, но през последната година направих голяма крачка напред и се надявам в бъдеще да продължа по същия начин.“

Настоящият сезон се очертава като най-успешният в кариерата на Синер, след като успя да спечели първите си титли от Големия шлем, както и два Мастърс трофея. Той вече е лидер в световната ранглиста за 20 седмици и не показва признаци на забавяне.

„Каквото и да се случи, тази година ще бъде незабравима. Постигнах много успехи, но в същото време се сблъсках и с много предизвикателства извън корта. През последните месеци усвоих способността да излизам на корта без да мисля за други неща и да се концентрирам изцяло върху играта. Годината беше чудесна, но все още не е приключила. За мен, като италианец, предстоят двата най-важни турнира – Финалите на ATP в Торино и тези за Купа „Дейвис“,“ заяви той.

Сега Синер се готви за предстоящия Мастърс в Париж, който започва на 28 октомври, където ще продължи своя впечатляващ сезон.