Първата ракета на България Григор Димитров започна с успех сезона на клей. Той преодоля втория кръг на силния Мастърс в Монте Карло, след като се справи с непоставения французин Пиер-Юг Ербер. 

След почти двучасова битка на корт Рение III, Гришо пречупи мотивирания си съперник, въпреки че загуби първия сет. В крайна сметка след 3:6, 6:2, 6:4 вече е напред в надпреварата и ще се надява на ново силно представяне. 

Това беше първи мач между двамата на сингъл и въпреки трудностите, остана на сметката на Димитров. Той ще научи съперника си за третия кръг след битката между германеца Филип Колшрайбер и испанския специалист на червено Алберт Рамос. Те се срещат в сряда. 

Първият сет на битката между българина и французина започна с надмощие за сервиращите, а за съжаление Димитров се пропука още при първите си проблеми на собствен сервис. Те дойдоха още в третия гейм и при първата си възможност за пробив Ербер поведе с 2:1. 

Впоследствие затвърди пробива си и задържа тази преднина до самия край на частта. Гришо опитваше да навакса изоставането си, но така и не успя, а се пропука още веднъж на собствен сервис и в крайна сметка съперникът му затвори частта след 6:3 в своя полза. 

Във втория сет обаче българинът беше променен. Той действаше много концентрирано, дебнеше възможностите си и така успя да пребори съперника. Димитров спечели първия си пробив в мача в петия гейм на сета, после направи още един и при 6:2 в своя полза вкара мача в решаващ трети сет. 

В него отново петият в света действаше с максимална концентрация и в крайна сметка успя да стигне до пробив за 3:2. Веднага след това обаче дойде и единственото му колебание на собствен сервис в тази част и Ербер веднага върна пробива. 

Но Гришо отвърна светкавично, проби отново за 4:3, после взе подаването си и при 5:3 дишаше много по-спокойно. В крайна сметка французинът взе подаването си, но на свой сервис в десетия гейм българинът показа класа и затвори мача след близо два часа на корта и вече е в третия кръг на Мастърса в Монте Карло. 

-----------------------------------

КАК СЕ РАЗВИ МАЧЪТ: 

Трети сет: 

6:4 - С класа и стил Димитров затвори гейма, сета и мача в своя полза. Макар и след тежкото начало, той би на нула в последния гейм и след 2:1 в своя пола е в третия кръг на турнира в Монте Карло. 

5:4 - Ербер направи това, което зависи от него, за да остане в мача. Той взе завързания девети гейм, като Димитров имаше своите шансове, но в крайна сметка българинът ще сервира за победата. 

5:3 - Гришо затвърждава пробива и се доближава само на гейм от крайния успех. Сега Ербер ще сервира за оставане в мача. 

4:3 - И пак Григор пробива! Много концентрирана игра от него, стигна до две възможности за пробив, реализира втората и пак е напред с пробив. 

3:3 - Димитров изпусна невероятен шанс! Той направи първи колеблив сервис-гейм от доста време насам, гарниран и с двойна грешка. В крайна сметка даде на два пъти възможности на съперника да го пробие, Ербер използва втората и върна пробива - 3:3. 

3:2 - Пробив за Григор! Страхотен гейм, който мина през редица обрати. Димитров получи възможност да пробие, но съперникът му я отрази. Впоследствие Ербер на два пъти имаше предимство, но на свой ред българинът спаси точките. Той получи и втора възможност за пробив, при която максимално затрудни французина и той прати топката в мрежата. 

2:2 - Още един равностоен гейм, в който Димитров спечели с повече концентрация. Стигна се до няколко дълги разигравания, но те бяха в полза на Димитров и в крайна сметка той изравни за 2:2. 

1:2 - Ербер повежда в резултата след силен свой сервис-гейм. Димитров оказа съпротива, но в крайна сметка французинът действаше концентрирано и поведе в резултата. 

1:1 - Отново много силна и концентрирана игра на Димитров на собствен сервис. Той беше безкомпромисен и даде само точка на опонента си, за да изравни резултата в геймовете на 1:1. 

0:1 - Ербер повежда в третия сет, след като с много мъка удържа подаването си. Гришо водеше с 30:15, но съперникът му на два пъти намери линиите, за да реализира точки, включително и в решителния момент. 

Втори сет:

6:2 - Григор изравнява резултата в сетовете след силен свой сервис гейм. Така мачът навлиза в решителна трета част!

5:2 - Втори пробив за Гришо! Двамата с Ербер направиха много интересен гейм, в който мобилизираната игра на българина му помогна да стигне до две възможности за пробив. Той реализира втората и поведе с два пробива и ще сервира за изравняване на резултата в сетовете. 

4:2 - Димитров затвърждава пробива! Отново много концентрирана игра от него, този път на собствено подаване. Много добре пласирани удари от българина, Ербер е без възможност да отговори. 

3:2 - Пробив за Григор! Най-после българинът направи много силен и концентриран гейм при подаване на противника! Той действаше безупречно при подаването на Ербер и получи две възможности за пробив, като реализира още първата и води с пробив. 

2:2 - Григор отново сам си създаде проблеми, но в крайна сметка си спечели подаването. Той поведе комфортно, но заради непредизвикани грешки се стигна до 40:40. След това обаче реализира две хубави атаки след силни сервиси и изравни резултата в геймовете. 

1:2 - Димитров изтърва златен шанс за пробив! Българинът стигна до две възможности да пробие, но и двата пъти съперникът му постави неразгадаеми задачи от начален удар. Впоследствие, когато Ербер поведе и сервираше за гейма, Димитров направи непростима непредизвикана грешка и сдаде гейма. 

1:1 - Григор изравнява. Той пак имаше леки колебания при подаването си, но и съперникът му не беше на висота, което му позволи да изравни резултата в геймовете, давайки само точка на Ербер. 

0:1 - Ербер продължава да тероризира българина на сервис с прекрасно насочване. И пак му даде само точка, за да поведе с лекота с 1:0 във втория сет, а Димитров продължава с непредизвиканите грешки.  

Първи сет: 

3:6 - Григор губи сета! Втори пробив за французина, но в случая българинът сам се би. Той направи поредица непредизвикани грешки, като прати в аут или в мрежата три лесни топки. И това логично му коства подаването и в крайна сметка и сета. 

3:5 - Ербер продължава да се приближава към победата в сета. Отново сервисът му беше неразгадаем ребус за Димитров, въпреки че не беше силен. Отделно защитата на французина работеше перфектно и взе всички дълги разигравания в гейма. И вече е само на гейм от победата в частта. 

3:4 - Бърз гейм и на сметката на Димитров, той не даде нито точка на съперника. 

2:4 - Ербер затвърди пробива си с хубаво гейм на свое подаване. Той даде само точка на българския си съперник и продължава да води уверено. 

2:3 - Бърз гейм за Димитров. Гришо имаше нужда от убедителен успех на собствен сервис, като е даде нито точка на съперника си. Продължава обаче да изостава с пробив. 

1:3 - Ербер затвърждава пробива. Получи се оспорван гейм, Гришо пласира няколко добри удара, но в крайна сметка съперникът му устиска подаването си и поведе с 3:1. 

1:2 - Лошо! Пробив за Ербер! Първи проблеми в подаването на Димитров, което в крайна сметка доведе до точка за пробив за французина. При нея, Гришо изсили форхенда си и той излезе в аут. Така той загуби подаването си. 

1:1 - Пиер-Юг Ербер обаче отвърна по подобаващ начин и даде само точка на своето подаване на Григор Димитров. Резултатът е изравнен. 

1:0 - Гришо започва по феноменален начин, като не даде никакъв шанс на съперника и го победи на нула на собствен сервис.