Гаел Монфис сътвори истинска сензация, след като постигна една от най-запомнящите си победи през последните години, надигравайки Алкарас. За съжаление, радостта на 37-годишния французин беше краткотрайна, тъй като само два часа по-късно той трябваше да се изправи срещу 16 години по-младия Холгер Руне в следващия кръг.

Монфис започна мача срещу датчанина много силно и изглеждаше на път към втора поредна победа за деня. Ветеранът показа впечатляваща стабилност в първия сет, вкарвайки близо 30% повече от първите си сервиси, което му помогна значително в неговите сервис геймове. Руне от своя страна се опитваше да бъде по-агресивен, но непредизвиканите му грешки бяха три пъти повече от тези на Монфис, което доведе до пробив в четвъртия гейм и загуба на сета с 3:6.

Във втория сет младият датчанин успя да подобри играта си, увеличавайки броя на уинърите, докато Монфис започна да губи ефективността на началния си удар. Руне бързо поведе с 3:0 и задържа преднината си, за да изравни резултата с 6:3.

Решаващият трети сет предложи истинска драма. Монфис започна мощно и стигна до три поредни брейкбола, но прекалената му пасивност позволи на Руне да се измъкне от трудната ситуация. Младият датчанин започна да доминира, като умело завършваше разиграванията и осъществи нулев пробив, с което постави край на мача с крайното 3:6 6:3 6:4 за 2 часа и 6 минути.

С тази победа Холгер Руне осигури място на четвъртфиналите, където ще се изправи срещу Джак Дрейпър. Британецът също показа борбеност, връщайки се от сет пасив и побеждавайки Феликс Оже-Алиасим. За Монфис остана утехата от впечатляващото му представяне през деня, макар и да не успя да го увенчае с още един успех.