Роджър Федерер не говори толкова често публично за тенис, така че когато го направи е нормално аудиторията да е заинтригувана от мнението му. И първата тема почти винаги е за наследниците на тримата велики от неговото време. Кой ще замени Федерер, Надал и Джокович? Популярността на играта вече е на съвсем различно ниво в сравнение с времето, когато те стартира кариерата си.

Швейцарският Маестро не пожела да поставя под напрежение младите звезди на спорта Яник Синер и Карлос Алкарас.

26 снимки

„Не мисля, че трябва да поставяме тези момчета под напрежение. Нито Яник Синер, нито Карлос Алкарас. Нека ги оставим да изразят своя талант и да се справят по своя начин с огромното напрежение, с което предстои да изживеят“, това заяви Федерер.

„Ние не сме си поставяли в началото целта да спечели 20 турнира от Големия шлем. Но тези момчета може да го постигнат в един момент. Въпросът е да не ги притискаме твърде много. В следващите няколко години ще имаме ясна представа кой ще ни наследи като съперничество“, добави швейцарецът.

Федерер си призна, че е бил изключително емоционален около момента на отказването си. Но в същото време сега се чувства облекчен, защото не се налага да притиска организма си да е в пълна кондиция.

„Беше много емоционално. Нещо, което винаги е било част от моя живот щеше да да си отиде завинаги. Влакът напусна гарата. Това е хубаво, но не можеш изведнъж да се промениш със ставането сутринта. Но аз получиш край, който исках“, завърши емоционално Федерер.