Вчера Рафаел Надал навърши 34 години и не оставя никого безразличен с играта си на корта. Матадора се превърна в една от най-големите фигури на съвременния тенис, благодарение на успехите си и смелостта, която проявява за всяка точка.

Въпреки това, испанецът често влиза и в поредица от любопитни действия по време на мачовете му. Феновете често гледат с усмивка на „маниите“ на Световния №2. Ето ги и неговите „ритуали“ по време на двубой.

Подредбата на бутилките

Едно от най-известните му действия е да подрежда бутилките си по време на паузите между геймовете. Надал обясни защо прави това: „Ако не подредя бутилките си, ще седя и ще се разсейвам, като мисля за други неща. Когато винаги правя едни и същи неща, оставам съсредоточен. Главата ми винаги е будна и мога да мисля единствено за тенис.“

Часовникът талисман

Рафа Надал обикновено играе с часовник на дясната си ръка. Любопитното е, че това му е предложено от испанския крал Хуан Карлос I, което за момента му носи успех.

Докосването на гащетата

Преди да сервира Рафаел Надал обикновено оправя гащетата си. Това действие беше вече използвано като подигравка към Матадора. Аржентинецът Хуан Мартин Дел Потро се присмя на действията на испанеца по време на мач между двамата. Ритуал, който дори и чичото на Рафа Тони Надал не успя да промени. Но това продължава да носи успех на испанският тенесист.

Чиста линия и обувки

Преди всеки сервис Надал се уверява, че както линията, така и подметките на обувките му са идеално чисти, след което изпълнява своето подаване. Освен това, той винаги изхвърля една от трите топки, които получава от децата около корта.