Григор Димитров започна по разочароващ начин своя сезон на тревни кортове. В първия си мач на тази настилка Димитров допусна загуба с 6:7(4), 3:6 от мощния поляк Йежи Янович в двубой от втория кръг на надпреварата в Щутгарт. Българинът почиваше в първия кръг като поставен под №2, но имаше малшанса в първия си мач да срещне съперник, чувстващ се перфектно на тази настилка.

Янович бе загубил по драматичен начин от Григор по-рано през годината в първия мач на българина на турнира в София, но сега си върна по впечатляващ начин, в който на практика разиграванията бяха рядкост, а случващото се на корта до голяма степен зависеше от сервисите на двамата и реакцията във важните точки.

Мачът бе много равностоен и предложи типична за тревните кортове игра. В първия сет Григор имаше предимство като даде само една точка на съперника на свой сервис в целия сет. Янович обаче също се справяше и вкара сета в тайбрек. В него обаче полякът бе по-прецизен във важните точки, използва шансовете си и след 7:4 поведе в резултата. Втората част се развиваше по идентичен начин до 3:3 като посрещащите бяха спечелили едва по една точка на начален удар на съперника до този момент.

В седмия гейм обаче Григор достигна до първите шансове за пробив. Те бяха два при 15:40, а в последствие и още един. Българинът обаче не се възползва от ситуацията, а в следващия гейм на свой ред гигантът стигна до два шанса за пробив. Голямата разлика бе в това, че Янович се възползва моментално, поведе с 5:3, а след това бе перфектен на свой сервис, играейки за спечелване на мача.

Така Янович ще очаква на четвъртфиналите победителя от мача между Беноа Пер и Петер Гойовчик. Турнирът в Щутгарт пък остана без двамата си топ поставени, след като в сряда отпадна и №1 Роджър Федерер. Сега за Григор Димитров предстои пътуване към Лондон, където през следващата седмица той ще участва на турнира в Куинс, който спечели през 2014 година.

Гришо за любимата трева и мечтата за Финалите на ATP

Ето и как се разви целият мач в подробности:

Първи сет 6:7(4)

Григор Димитров започна мача с чудесна игра на свой сервис и в първите си два сервис гейма не даде нито точка на съперника. Янович започна малко по-трудно с гейм на 30, но след това също взе подаването си на 0 за 2:2. Българинът пък продължи да бъде впечатляващ на своето подаване - висок процент вкаран първи сервис и перфектна игра от дъното на корта направиха серията му 16 последователни точки срещу нито една на съперника що се отнася до негов сервис. Полякът също се справяше добре като единствените му проблеми в тези ранни моменти бяха, когато трябваше да играе на втори сервис.

При 4:3 за Димитров и 15:30 в подаването на съперника, сякаш за първи път се видя възможност за нещо повече, но с няколко бомби от начален удар Янович си взе подаването за 4:4. Гришо увеличи серията си на 20 последователни точки на свой сервис, след което отново взе две разигравания срещу мощния начален удар на поляка, който обаче взе гейма за 5:5.

Световният №12 даде първа точка на съперника на своето подаване с непредизвикана грешка от форхенд, но след нея бе перфектен и си подсигури минимум тайбрек в първия сет. 11-ият гейм започна обещаващо, след като с два агресивни ретура Григор си осигури предимство от 30:0. Неизбежното обаче се случи след няколко мощни начални удара на Янович, който вкара сета в тайбрек.

В него Янович направи първия минипробив след агресивен ретур за 3:1. Той бе върнат при 3:4 след непредизвикана грешка на поляка от форхенд. Янович все пак стигна до нов минибрейк при 5:4, когато изпълни впечатляващ бекхенд уинър по правата. 

Григор не успя да противодейства и в следващото разиграване, което осигури два сетбола на съперника. Ретурът му при сервис на Янович влезе в корта, но след това Гришо сгреши и по този начин първият сет приключи с успех на световния №155.

Втори сет 3:6

Григор не позволи лошият завършек на първия сет да повлияе на играта му в началото на втората част. Играта продължи по идентичен начин с пълно надмощие на сервиращите като в първите 6 гейма посрещащите взеха по една точка.

В седмия гейм сценарият на корта определено бе променен. След щастлива игра с мрежата, продължително успешно за Григор разиграване и двойна грешка на съперника, изведнъж българинът се оказа с първи два шанса за пробив при 15:40.

Полякът обаче ги спаси с умела игра от дъното на корта. Димитров стигна до още един шанс, но пък този път топка на линията от сервис донесе успеха на гиганта. Премина се през нови две равенства преди Янович все пак да спечели гейма си.

И за съжаление след пропуснатите шансове, набързо Янович достигна до два брейкбола на свой ред при 15:40. Полякът се възползва и направи решителният пробив, след който нямаше никакви проблеми да вземе гейм на 0, сервирайки за двубоя.

До този момент Янович и Димитров имаха три мача помежду си, в които хасковлията водеше с 2:1 победи.

Последната им среща бе в София, а преди това Григор победи с 6:3, 7:6(4) на Мастърса в Рим през 2015. Полякът стигна до успеха в първата им среща на Мастърса в Синсинати през 2014 - 6:4, 3:6, 6:3.