Вчера световният №1 - Новак Джокович сложи край на сезона за най-добрия български тенисист - Григор Димитров на 1/2-финалите на Мастърса в Париж. Сърбинът сломи съпротивата на един събран, стабилен, смел и съсредоточен Григор, който бе по-добрият от двамата в голям отрязък от мача, но Джокович съумя да спечели наистина най-важните точки в двубоя, с което изтръгна победата.

Но каква е равносметката за първата ни ракета през тази година? Сезонът бе турболентен от гледна точка на продължителната контузия в рамото, която го измъчваше от миналата година, множество разочароващи загуби и късно възраждане през есента.

Хасковлията приключва тези изтощителни 11 месеца с 22 победи и 21 поражения. На турнирите от Големия шлем представянето бе противоречиво. В Австралия Григор отстъпи пред Франсис Тиафо на 1/8-финалите, в Париж постигна страхотна петсетова победа над Марин Чилич във втория кръг, преди да бъде спрян след 3 тайбрека от Стан Вавринка в третия. На Уимбълдън претърпя кошмарен крах, когато квалификантът - Корентен Муте сътвори пълен ремонт от 0:2 сета в първия кръг. В града, който никога не спи - Ню Йорк нашето момче сякаш се събуди и изригна по неподозиран начин - първа победа над Роджър Федерер в кариерата и първи 1/2-финал на US Open изобщо. Въпреки че впоследствие бе спрян от Даниил Медведев, който към днешна дата е с най-много победи през този сезон (59), той се завърна с гръм и трясък в челото на ранглистата. В средата на август Григор бе паднал до 78-то място, което бе най-ниската позиция, на която е бил от над 7 години насам. С фурора си в "Голямата ябълка" обаче той се завърна в топ 30.

Устремът от този успех обаче не успя да пробие Великата китайска стена в Китай, където последваха някои ранни поражения. За радост, Григор Димитров обича големите сцени и бе запазил достатъчно сили, за да го покаже през тази отминаваща си седмица в града на любовта - Париж. Инерцията, придобита отвъд океана се сля в унисон с Григор в зала "Берси", където досега не бе преминавал третия кръг. След като преодоля трудното начало срещу местното момче - Юго Умбер, последваха чисти успехи над Давид Гофен, Доминик Тийм и Кристиан Гарин. Благодарение на тази серия, носителят на 8 АТП титли ще завърши на 20-о място 11-я си сезон като професионалист.

Много пъти сме се питали какво би било, ако сънародникът ни не играеше във времето на Роджър Федерер, Рафаел Надал и Новак Джокович, които са го спирали не веднъж и два пъти в напреднала фаза на даден турнир? За съжаление на всички, които го подкрепят денем и нощем по 11 месеца в годината от най-южния паралел до най-западния меридиан, няма никога да узнаят потенциала зад тази хипотетична възможност. Въпреки всички перипетии, Григор доказа, че е част от елита, принадлежи на него, а както легендата - Джон Макенроу бе заявил - тенисът има нужда от Григор Димитров.