Рафаел Надал за поредна година ще се бори за дебютен трофей на финалите на ATP в Лондон, който би бил едва втори негов на закрити твърди кортове. От своите 86 отличия световният №2 има само един такъв – в Мадрид през 2005 г.

На пресконференцията преди битките в британската столица 20-кратният шампион от Големия шлем каза, че причината за този негативен баланс се крие във факта, че най-малко е играл турнири в зала.

„Можем да откриваме извинения или причини, но в края на краищата, цифрите са си цифри. Мисля, че съм играл по-малко на закрито, отколкото на други места – без съмнение. Твърдата настилка в зала не е идеална за моя тенис още от началото на кариерата ми“, заяви Надал.

„Смятам, че мога да играя малко по-добре на закрито през последните години, отколкото в началото на професионалния си път. Но числата сочат друго и не мога да се оправдая. Надявам се това да се промени тази седмица“, добави испанецът.

Рафаел Надал е в група "Лондон 2020" заедно с Доминик Тийм, миналогодишния шампион Стефанос Циципас и играча с най-много победи през кампанията – Андрей Рубльов. Испанецът започва похода си в Лондон срещу руснака на 15 ноември.

„Тъжно е, че играем без публика на този прекрасен корт“, каза Надал. „Това е нещо, което не е перфектно, но можем да играем тенис, така че не би трябвало изобщо да се оплакваме. Големи късметлии сме“, каза Надал.