Най-добрият български тенисист - Григор Димитров, изигра отличен мач и записа чиста победа с резултат 2:0 сета (6:3, 6:1) срещу еквадореца Емилио Гомес за час и три минути игра в първия си мач на турнира от сериите ATP 500 в Барселона с награден фонд от 2 722 480 евро.

На корт „Рафаел Надал“ родната звезда не срещна никакви проблеми срещу 120-ия в света и напълно доминираше в срещата. Нещата вървяха равностойно до средата на първия сет, но след това 31-годишният Димитров направи серия от шест поредни гейма, с която поведе с 6:3, 3:0. Гомес върна единия от пробивите, но веднага след това Димитров реализира рибрейк, а след това и още един пробив, за да затвори втория сет с 6:1, а с това и мача.

Единственото колебание в играта на българина беше бекхендът му, който на моменти не беше прецизен, но темпото на игра, което хасковлията наложи и отличния му първи сервис, се оказаха непосилни за 31-годишния Гомес. Бившият №3 в света завърши с шест аса и две двойни грешки, а в първия сет беше безупречен на първи сервис с 18 от 18 спечелени точки

Следващият противник на Григор ще бъде осмият поставен Алекс Де Минор от Австралия, който се справи също в два сета с Александър Шевченко от Русия.


ПЪРВИ СЕТ  6:3 (30 минути):

1:0 - Много добър първи сервис гейм за Григор, в който загуби само една точка. Българинът взе две бързи подавания със сервис и форхенд-уинър. При първото разиграване в мача еквадорецът успя вземе точка с форхенд по късия диагонал, но геймът отиде на сметката на нашенеца.

1:1 - Гомес показа нелош сервис и успя да изравни геймовете, давайки само една точка на Димитров. Еквадорецът насочваше ударите си към бекхенда на Григор и след ретур в аут и пресилен бекхенд на бившия №3 в света се стигна до първи гейм в сметката на южноамериканеца.

2:1 - Доста бърз гейм за Григор, който беше спечелен на нула точки благодарение на разнообразния му сервис, като не позволяваше на съперника му да влезе изобщо в разиграване.

2:2 - Първият малко по-оспорван гейм. Българинът тръна с хубав форхенд-уинър по диагонала, но еквадорецът записа първия си ас в мача за 15 равни. Непредизвикана грешка на Григор даде аванс на сервиращия, само че еквадорецът възстанови паритета, правейки двойна грешка. Два поредни неуспешни бекхенда на Гришо донесоха втори гейм в актива на Гомес. 

3:2 - Първа двойна грешка и за Димитров, но последваха две отлични комбинации със силен сервис и добри форхенди, за да се стигне до 30:15. Два последователни аса донесоха нов аванс за хасковлията в резултата.

3:3 - Еквадорецът взе аванс от 30:0, но грешка от ракетата му, последва от две последователи двойни, доведоха нещата до първия брейкбол в полза на Димитров. Гомес обаче намери в точния момент сервиса си, с който се измъкна от опасната ситуация.

4:3 - Бърз гейм за Григор, който завърши на нула точки в негова полза.

5:3 И ПРОБИВ ЗА ДИМИТРОВ! Григор започна да играе по-добре на бекхенд, а в комбинация със силния му форхенд му осигуриха двоен брейк-бол, а още първият беше оползотворен с подсечен удар със слайс за - 5:3.

6:3, ГЕЙМ И СЕТ ЗА ГРИГОР! Много мощен ас от 220 км/ч, последван от още една директна точка от сервис донесоха аванс на Димитров от 30:0. Грешка от бекхенд на Гомес и нов ас на българина сложиха край на първия сет в негова полза за половин час игра. Потвърждение за отличната игра на нашето момче беше и това, че той не загуби нито една точка след вкаран първи начален удар.


ВТОРИ СЕТ  6:1 (32 минути):

1:0 И ПРОБИВ ЗА ГРИГОР! Дълъг първи гейм на втория сет, в който бекхендът на Григор отново му създаваше проблеми, но все пак продължаваше да владее инициативата и се стигна до дюс. След добро проведено разиграване по диагоналите Димитров търпеливо изчака грешка на съперника, за да се стигне до брейк-бол. Пресилен форхенд на Гомес сложи край на гейма и втори пореден пробив за българина.

2:0 - Най-сетне се стигна до повечко проблеми в сервис-гейм на Григор. Забелязваше лек спад в играта на българина, който трябваше да премине през две равенства, но Гомес продължи да прави грешки в решителните моменти, макар че удряше здраво. Григор записа и ас, с който затвърди пробива.

3:0  И НОВ ПРОБИВ ЗА ХАСКОВЛИЯТА! Еквадорецът все по-видно започна да губи концентрация, а и сервисите не му помагаха. Това не остана незабелязано от Гришо, който активира силните си форхенди и в комбинация с две грешки на еквадореца се стигна до нов пробив и 3:0 гейма.

3:1 И ГОМЕС ВЪРНА ЕДИНИЯ ПРОБИВ! Григор обаче също показа някои от старите си слабости и отпусна от педала на газта. Той допусна две непредизвикани грешки, с което осигури на противника първите му две точки за пробив. Още един бекхенд в мрежата означаваше връщане на единия брейк.

4:1 И ПОРЕДЕН ПРОБИВ ЗА ГРИГОР! Бившият №3 в света бързо-бързо се съвзе и още в следващия гейм си върна аванса от два пробива. Гомес започна да бърка дори и лесните топки, а и изглеждаше все е едно се е примирил със загубата, макар че току-що бе върнал пробива. Григор пък търпеливо отбелязваше точки на бекхенд и проби на нула.

5:1 - Димитров искаше да затвори мача колкото е възможно по-бързо и взе подаването си също на нула точки и така се доближи на само гейм от успеха в мача.

6:1, ПРОБИВ, СЕТ И МАЧ ЗА ГРИГОР ДИМИТРОВ! При 30 равни прекрасен ретур от форхенд по късия диагонал осигури първия мачбол на Григор, а той се възползва от него след разиграване с правите страни на ракетата, с което затвори мача в своя полза след 6:3, 6:1 за малко над час ирга.


FT | ГРИГОР ДИМИТРОВ – ЕМИЛИО ГОМЕС  2:0 сета (6:3, 6:1) 

ATP 500, Барселона, втори кръг