Григор Димитров започна по перфектния начин своето участие на Мастърса в Индиън Уелс. В двубой от втория кръг Гришо победи експресно бившия №8 в света Михаил Южни  със 6:4, 6:0 след час и 9 минути игра.

Повече от 20 дни Григор не бе играл официален двубой на сингъл, а освен това мачът с Южни, игран при непоносима калифорнийска жега, бе първият му на открито след Аустрелиън Оупън.

Това оказа влияние в първите минути на мача, чието начало бе равностойно. Родният тенисист поведе с пробив, но Южни направи рибрейк, а до края на първия сет играта вървеше гейм за гейм. Гришо обаче направи нов пробив в перфектния момент за 6:4. Във втората част на мача на корта сякаш имаше само един тенисист и с перфектна игра българската звезда стигна до комфортната победа.

Така Димитров продължава напред като в следващия си мач ще срещне американеца Джак Сок, който победи в три сета Хенри Лааксонен - 6:3, 0:6, 6:4. До този момент двамата са се срещали 3 пъти като Сок има предимство от 2:1 победи.

Солидна българска подкрепа за Григор в Индиън Уелс

Ето и подробно как се разви мачът между българина и руснака:

Първи сет 6:4

Мачът започна с перфектен сервис гейм на 0 за българина. Доброто начало продължи и с пробив още в първото подаване на Южни. Той дойде след много вариативна и търпелива игра на Григор, който стигна до два шанса за пробив при 15:40, а двойна грешка сложи край на гейма.

Димитров поведе с 40:15 в следващото си подаване и изглеждаше, че ще си осигури аванс от 3:0. Само че в този момент ролите се размениха - Южни направи няколко печеливши удара, стигна до равенство, а съперникът му започна да греши. Световният №13 пропусна и трети геймбол след двойна грешка, а нови две неточности означаваха рибрейк.

Ветеранът успя и да вземе своето подаване, за да изравни за 2:2. Димитров все пак сложи край на тази лека негативна серия с втория си гейм на 0 в мача за 3:2.

Полковника обаче отново демонстрира, че е повишил нивото си спрямо началото на мача и изравни за 3:3.

Българинът пък трябваше да се измъква от трудна ситуация в седмия гейм, след като неочаквана грешка от бекхенд воле на мрежата направи резултата 0:30. Четири поредни точки обаче дадоха нов аванс на Гришо.

Макар и трудно и преминавайки през две равенства, Южни взе следващото си подаване за 4:4.

Димитров също имаше проблеми, но успя да вземе гейма зa 5:4 и да накара съперника си да сервира за оставане в сета. И точно в този момент играта на Южни се разпадна, той направи няколко непредизвикани грешки и при 15:40 негов удар в мрежата означаваше край на първия сет с успех за Димитров - 6:4.

Втори сет 6:0

Втората част отново започна с гейм на 0 за българина. Последва маратонски гейм, в който Димитров пропусна четири шанса за пробив, но при петия грешка на Южни значеше 2:0 за Григор.

Пробивът бе затвърден отново на 0, а световният №13 изглеждаше все по-уверен на корта. В същото време Южни бе изнервен, бъркаше постоянно и след малко вече имаше два пробива пасив.

А Полковника отново не успя да вземе дори точка на подаването на съперника и при 0:5 сервираше за оставането си в мача. Григор Димитров обаче бе на гребена на вълната и Южни не бе в състояние да вземе дори почетен гейм в този втори сет.  При 15:40 още първият мачбол бе реализиран след прекрасна игра и след час и 9 минути игра Григор Димитров се поздрави с победата в мача.

--

Като поставен под №12 Григор почиваше в първия кръг, а Южни победи сънародника си Данил Медведев.

34-годишният Южни е един от ветераните на Тура като в момента е под №84 в световната ранглиста, но в кариерата си е достигал до осмо място. Григор пък се радва на феноменално начало на 2017 като вече спечели две титли - в Бризбейн и в София. До този момент двамата не бяха играли помежду си.

Григоер се включи и в турнира по двойки, но в тандем със Стан Вавринка загуби в първи кръг: