Най-добрият ни тенисист при мъжете Григор Димитров допусна втора поредна загуба за последните две седмици. След като отпадна в третия кръг на Индиън Уелс, сега той напусна АТП Мастърс турнира в Маями, Флорида още във втория кръг след изненадваща загуба от 158-ия в света Гуидо Пея - 3:6, 6:7 (4).

Мачът срещу аржентинеца със сигурност попада сред тези, които българинът ще трябва да забрави много бързо. На моменти представянето му плашещо напомни за злополучния финал в Истанбул срещу Диего Шварцман от миналата година. 9-ият поставен в схемата така и не успя да намери себе си на корта с изключение на втората половина на втория сет. Първият сервис заработи твърде късно, а форхендът и особено сеченият бекхенд се превърнаха в изненадващ извор на непредезвикани грешки. 20-минутното прекъсване заради дъжда в началото на мача като че ли извади българина от равновесие и го подтикна към някои неоправдани решения, включително и при техническото изпълнение на ударите. Придвижването на Григор по корта също отстъпваше от високите стандарти, които той зададе в началото на годината.

Пея от своя страна трупаше все повече и повече увереност в хода на мача, като отказваше да преклони глава в трудните моменти. Южноамериканецът отрази два сетбола в два различни гейма във втория сет, за да се добере до победния тайбрек. Играта му като цяло не се отличи с кой знае какво, но имаше правилния баланс от зрялост и риск, а предвид валящите от другата страна куп грешки, повече не беше нужно. За Пея това е първи успех срещу Григор Димитров и без съмнение един от най-престижните в кариерата му. Така в серията помежду им вече има равенство - 1:1 победи.

В следващия кръг от турнира Гуидо Пея ще се изправи срещу Никола Маю (Франция). 35-годишният ветеран изненадващо отстрани поставения под №23 в схемата Стийв Джонсън (САЩ).


Пренесете в Маями с преките телевизионни излъчвания на турнира по каналите Mtel Sport 1 и Mtel Sport 2.


Първи сет

Димитров започна срещата малко по-предпазливо от обичайното, сякаш да провери доколко е готов Пея да рискува в ударите си. Аржентинецът показа няколко хубави попадения от форхенд, но си личеше че и той, и българинът все още напипваха ритъма, докато си размениха по един гейм. Третият, който беше прекъснат от лек ръмеж, загатна как българинът би могъл да преследва победата - макар Пея да сервираше разнообразно, той често се огъваше при дълбоките удари на Григор, а и не беше много убедителен при излизанията на мрежата. Въпреки уверенията на съдията, че лекият дъжд ще спре след няколко минути, това не се случи и двамата тенисисти поеха към съблекалнята, от което Григор видимо бе по-недоволният. След общо около 20-минутна пауза аржентинецът успя да избегне пробив в подаването си и поведе с 2:1.

Гришо беше човекът, който настоя двамата да продължат без загрявка, и това като че ли му изигра лоша шега. Родният тенисист беше доста колеблив както при сервиса си, така и при ударите от основната линия, като негови сбъркани топки позволиха на Пея да стигне до първа точка за пробив. Там българинът улесни максимално опонента си, като допусна двойна грешка - 3:1 за Пея. Той намери начин да се реваншира по най-добрия начин, като при сервиса за противника проведе максимално къси разигравания, които му позволиха да върне брейка на нула. По-трудното се оказа изравняването за 3:3, тъй като първият сервис на Димитров отново не работеше на познатото ниво.

Аржентинецът сравнително лесно спечели следващото си подаване, а в 8-ия гейм последва нов срив в играта на Григор. Първият сервис продължи да не влиза, а това даде възможност на Пея да се "закачи" и да изнерви опонента си. Придвижването по корта на българина също не беше идеално и точно закъснялото нагласавяне за един форхенд му струва още един пробив - 5:3 за Пея. Хасковлията направи всичко по силите си да отговори веднага. Той стигна до две възможности да върне пробива, но ги пропусна, а с хубав ас по късия диагонал аржентинецът приключи всичко при първия си сетбол.

Втори сет

Началото беше доста по-окуражаващо за българина, макар отново да имаше известни колебания в началния удар. Като цяло Димитров остана стабилен в разиграванията от основната линия и откри сметката си за 1:0. Аржентинецът продължи да намира вдъхновението в играта си и показа страхотно чувство към топката, за да изравни за 1:1. Третият гейм засвидетелства липсата на спокойствие у Гришо, който пропиля аванс от 40:0 и вдъхна надежди на Пея. За късмет този път началният удар се върна навреме и Димитров все пак спечели подаването си. След този епизод Григор намери малко повече стабилност в сервиса и двамата с Пея си размениха по два сравнително спокойно спечелени гейма до 4:3 в полза на нашенеца. Димитров стартира добре 8-ия гейм и макар да имаше аванс от 15:30 грешките от бекхенд слайс отново го изнервиха. Пея правилно се ориентира в ситуацията и изравни геймовете, играейки предимно на по-колебливия удар на съперника. 

Бърз сервис гейм в полза на Григор отново върна топката в полето на Пея, който беше на косъм да се огъне. Аржентинецът изтърва юздите от 40:15 и нещата се обърнаха дотам, че след епично разиграване Димитров стигна до сетбол. Южноамериканецът реагира по удивителен начин, като се защити в следващото дълго разиграване, а после началният удар го измъкна от трудната ситуация - 5:5. Гришо не остави на противника шанс да се опомни, като спечели подаването си, без да му даде точка. При 6:5 методично българинът си извоюва нов сетбол при 30:40, когото обаче пропусна с твърде рискован форхенд по обратния диагонал. Оттам Пея взе инициативата и вкара сета в тайбрек.

Той стартира изумително лошо за фаворита - Димитров допусна две много елементарни грешки, които отново бяха предизвикани от желанието му да играе твърде агресивно. Така Пея поведе с 3:0. Аржентинецът също показа, че не е спокоен, като изпрати наглед не много труден бекхенд в мрежата. Гришо завърши с мощен смач следвощото разиграване и намали до 2:3, след което сервисът се върна при опонента. Двамата влязоха в напрегнато дълго разиграване, в което южноамериканецът излезе по стабилен и смяната на полетата дойде при 4:2 в негова полза. Комбинация от страхотен сервис и форхенд по правата увеличи аванса на Пея до 5:2 и на практика задължи Григор да спечели точките при свой начален удар. С първата той се справи умело, ала при втората и на втори сервис Пея изригна с невероятен форхенд ретур по обратния диагноал - 6:3. Двойна грешка спаси първия от трите мачбола, но при следващия Димитров сбърка бекхенд по правата и всичко за него приключи.