Трикратният носител на титли от Големия шлем – Стан Вавринка, за пореден път се оказа непреодолимо препятствие за българина Григор Димитров. Този път швейцарецът, роден в Лозана, елиминира хасковлията в първия кръг на силния Мастърс в Синсинати. На турнира, който Гришо спечели преди две години (2017) Стан Вавринка сломи съпротивата на нашенеца в три сета – 5:7, 6:4, 7:6 (4) за малко повече от два часа и половина игра. Поражението бива с болезнени размери, след като Григор намери сили да върне два пробива в последния, трети сет на мача, след като изоставаше с 1:5. Стан Вавринка пък имаше три възможности да затвори мача, а растонието в минути между първата и третата бе 33 минути игра на централния корт в Синсинати.

Притеснителното за Григор от срещата е, че допусна цели 10 двойни грешки в хода на двубоя срещу така познатия си опонент. Въпреки това началният удар на Григор често му се притичаше на помощ, като определено се видя подобрение в него. Той записа 78% спечелени точки на начален първи сервис, но тези на втори бяха снишени до едва 37%. 

Така Вавринка спечели за седми път мач срещу Григор, като двамата са се срещали общо 11 пъти досега в професионалния тур. Същевременно Григор не може да запише успех срещу швейцареца от три години насам, като последната победа е именно в Синсинати през 2016-а година. По този начин Вавринка ще се изправи във втори кръг срещу руснака Андрей Рубльов, който победи в три сета Николос Басилашвили.

Последната победа за Гришо датира от последния ден на месец юли, когато победи Стийв Джонсън на мексиканския турнир в Лос Кабос.

В текста, по-надолу, можеш да проследиш как точно се развиха събитията на един от любимите Мастърс-и за българския тенисист срещу Стан Вавринка.

10 снимки

Сет 3:

Тайбрек: Вавринка стартира заключителната част с мини-пробив и последва ас за 2:0. Чудно излизане от него на мрежата и опит за минаващ удар от Гришо бе посечен с воле от швейцареца за 3:0. Благодарение на устойчивостта си от основната линия Стан записа нов пробив в тайбрека – 4:0. Единият мини-пробив бе върнат след добра атака на мрежата – 2:4. Вторият мини-пробив също бе върнат от българина след чудовищно силна игра на мрежата и два поредни трудни за отразяване удари за Вавринка – 3:4. Швейцарецът пак взе подаването на българина, който също обаче отрази точката при сервиса на опонента. Стан стигна до нови два мачбола, 32 минути след първия открил се такъв и ас по правата затвори мача с българина – 7:4.

6:6 Пробив! Гришо се бори със зъби и нокти да върне поредния пробив в срещата, който дойде благодарение на игровия срив след върнатите от българина два такива. В крайна сметка Гришо стигна до шанс за връщане на пробива и с блестящо стигане на топката при къса на Вавринка изравни за пореден път резултата.

5:6 Пробив! В средата на гейма Вавринка направи страхотен минаващ удар, който направи резултата 30:30. Стан допусна нова грешка от форхенд – 40:30. Две поредни точки за швейцареца доведоха до нов шанс за пробив за Стан. Въпреки това Гришо принуди опонента да сбърка и изравни. При поредната възможност за пробив Стан не сбърка и направи резултата 6:5.

5:5 Пробив! Изключително разиграване при 15:15 завърши с точка за Гришо, който с две ръце на мрежата върна топката след смач от Вавринка. Сервисът на Стан определно не работеше в 10-ия гейм и с доза късмет след контакт на топката с мрежата Гришо стигна до два брейкпойнта. Грешка на Вавринка в мрежата доведе до втория рибрейк за Гришо.

4:5 Българинът съумя да вземе подаването си деветия гейм, като отново посреща сервис на Вавринка, който може да реши мача.

3:5 Пробив! Григор Димитров стигна до връщане на единия пробив в осмия гейм на третия сет. Тогава Стан Вавринка пропиля известен превес в частта и в крайна сметка единият пробив бе неутрализиран.

2:5 Все пак Григор Димитров успя да вземе второ свое подаване в сета, след като направи резултата 2:5.

1:5 Пети пореден гейм за Стан Вавринка, който „не трепна” и взе подаването си на нула.

1:4 Пробив !Григор стартира с точка, но сервира прекалено удобно втория път за Стан, за да стане резултатът 15:15. Последваха три поредни точки за Вавринка, който на практика направи втория си пробив.

1:3 Изключително спокойно и безпроблемно трикратният носител на титли от Големия шлем взе подаването си в четвъртия гейм на третия сет. Единствените „проблеми” за Вавринка дойдоха в последното разиграване, когато трябва да сервира на втория си начален удар.

1:2 - Пробив! С брутална грешка от мрежата Григор направи така, че трябваше да отразява три брейкпойнта срещу Вавринка още в третия гейм на третия сет и с още първия шанс Стан Вавринка проби след грешка от форхенд на Гришо.

1:1 Все пак Стан защити добре играта си във втория гейм и взе сервиса си, изравнявайки резултата.

1:0 Гришо стигна до три шанса да затвори първия гейм, но две двойни грешки върнаха интригата в частта, но с прецизен и остър форхенд накара Вавринка да прати топката в мрежата близо до нея и взе подаването си, извиквайки мощно “Come on” (бел.ред: Хайде).

Сет 2:

4:6 - сет за Вавринка! С добрите си сервиси Вавринка стигна до 40:15 в десетия гейм на сета и с аут от форхенд Стан изравни сета.

4:5 Гришо набързо направи така, че Стан да не затвори сета на 3 и взе подаването си.

3:5 Григор стигна до две точки за пробив, след като Вавринка сбърка добре конструирана своя атака. Стан сервира на втори сервис, но върна едната точка след прехвърлящ удар аут за нашия тенисист, както и втората възможност. Последва красиво разиграване между двамата, а Стан „привика” на мрежата Гришо, за да прати топката в обратната посока на българина и със солиден сервис Стан затвори подаването си.

3:4 С гейм на 15 пък Григор взе последвалото си подаване след пробива.

2:4 Безупречен сервис-гейм за Вавринка затвърди пробива, направен по-рано.

2:3 - Пробив! Досадна грешка от смач донесе предимство за Стан при сервис на Григор – 15:30 и с грешка на българина от бекхенд Вавринка стигна до две точки за пробив, като това бе първият случай, в който Вавринка има такава възможност. Първата бе неутрализирана след ас на Гришо, както и втората след грешка от Вавринка. Все пак след равенството дойдоха два шанса за пробив на Вавринка, но след двойна грешка на Гришо геймът бе на сметката на Стан.

2:2  Експресен сервис-гейм от Стан Вавринка направи резултата 2:2.

2:1 Началният удар на Димитров продължи да бъде повече от добър и логично приключи гейма в своя полза.

1:1 С умела игра от бекхенд Григор изравни спечелената първа точка от Стан във втория гейм. Нов бекхенд по диагонала пък поведе българинът напред в частта при сервис на Вавринка, но със зловещ форхенд резултатът бе 30:30. Гришо стигна до точка за пробив. Швейцарецът взе надмощие в разиграването и „разходи” Гришо на два пъти през целия корт и със солиден смач направи 40:40. Атака на мрежата и форхенд на основната линия геймът бе за Стан.

1:0 Серията от взети геймове за Григор продължи и на старта на втората част, след като Вавринка прати топка по правата аут, за да може българинът да поведе.

Сет 1:

7:5 - сет за Гришо! С две поредни грешки, направени от Вавринка, българинът стигна до 15:30 в гейма. Все пак Стан се събра и със силен форхенд обърна развоя. На втория си сервис пък Вавринка бе надигран от Григор, който му пусна топка в краката и швейцарецът не успя да отиграе – мрежа и 40:40. След сечен бекхенд Гришо прати топката пред основната линия, а Вавринка не успя да върне удара и се стигна до първия сетбол в срещата, той бе на сметката на българина. Сервисът на Вавринка продължи да бъде неуверен и с аут от основната линия сетът бе за Гришо!

6:5 Сервисът на Григор продължи да работи безотказно, а с къса топка на мрежата Гришо набързо направи 30:0. Последва непредизвикана грешка от Вавринка от мрежата и с нов ас Гришо си осигури поне тайбрек в сета.

5:5 Вавринка стартира много агресивно десетия гейм, което му донесе позитиви до бързо стигане за затваряне на тази част от сета. С експресно пристигане на мрежата и удар над главата швейцарецът изравни за пети път резултата.

5:4 С два добри сервиса започна гейма за Гришо – единият ас, а другият бе завършен с красива сервис-мрежа. Последва нов „удар” от начален удар за 40:0. Димитров искаше да завърши пак на мрежата гейма, но с фамозен минаващ удар Стан намали изоставането си. Все пак при последвалото подаване нашият затвори гейма.

4:4 Григор Димитров прати гейма в равенство след висок форхенд от основната линия, на който Вавринка нямаше никакъв отговор. С добър втори сервис Стан взе предимство, заковавайки топката на средната линия. Последва ново равенство след дълго разиграване. Вавринка принуди на дваж българина да сбърка бекхенд в мрежата и взе осмия гейм.

4:3 Геймът започна с грешка на бекхенда по правата от Григор, но с три добри начални подавания хасковлията взе превес. Стан не отговори добре на бекхенд от Гришо и превесът на българина отново бе факт.

3:3 Шестият гейм също си струваше от тенис естество, след като българският тенисист принуди Вавринка да се труди здраво в хода на разиграванията, за да излезе краен победител. Особено красив бе един ретур по диагонала с форхенд, с който Гришо вдигна публиката на крака.

3:2 Геймът стартира с добра игра от основната линия за Вавринка, след като дори успя да дръпне с 15:30, но с добри сервиси Гришо успя да вземе и това си подаване. Особено трудно бе последното разиграване, но с хубав форхенд по диагонала Гришо принуди Стан да сбърка и прати топката аут.

2:2 Въпреки че Стан Вавринка взе гейма на 15, Григор показа здрав отпор на опонента си и двамата направиха добри разигравания, в които форхенда на швейцареца работеше прекрасно.

2:1 Григор Димитров стартира уверено в третата част и именно това му постоянство му донесе успеха в гейма.

1:1 Вавринка беше безпогрешен при своя сервис и с прелестен бекхенд по диагонала затвори гейма.

1:0 Първият гейм стартира със стилно разиграване между двамата, като и Вавринка, и Гришо предпочитаха да играят от основната линия. Сгрешен бекхенд от швейцареца отлетя аут. С постоянство българинът взе подаването си.Първият гейм стартира със стилно разиграване между двамата, като и Вавринка, и Гришо предпочитаха да играят от основната линия. Сгрешен бекхенд от швейцареца отлетя аут. С постоянство българинът взе подаването си.