След отпадането на осмия в схемата Евгений Донской още в първия кръг на DIEMA XTRA Sofia Open във вторник, още един от поставените не успя да преодолее това препятствие. Става въпрос за №5 в схемата Робин Хаасе, който отстъпи на румънеца Мариус Копил. 

42-ият в света не успя да се пребори за нещо различно от загуба в 77-те минути, които прекара на корта с непоставения си съперник. И му отстъпи след 6:7, 4:6, за да се раздели рано-рано с надпреварата. 

Битката между двамата беше изключително равностойна и в нея имаше само един пробив. При това, той беше реализиран от Мариус Копил при единствения брейкбол за целия мач, открил се пред някого от двамата тенисисти. 

Първият сет премина при доминация на сервиращия, като точките на посрещащия началния удар бяха само 17 в целия сет общо за двамата! Затова съвсем логично развръзката на тази част беше решена в тайбрек. 

В него румънецът реализира минипробив за 4:3 в своя полза и в крайна сметка след 7:4 в дългия гейм, поведе в резултата. 

Във втората част геймовете продължиха да бъдат записвани на сметката на подаващия, с едно-единствено изключение. Сервисът подведе Хаасе в решителния седми гейм, той беше пробит в него и в крайна сметка това се оказа най-важният момент за победата на Копил. 

Иначе и в тази част посрещащият серивсите рядко имаше възможност за отговор, като бяха реализирани общо само 13 точки в такива моменти. В крайна сметка победата с 6:4 в тази част остана за румънеца, с което той спечели и мача, за да играе във втория кръг. 

Там ще срещне словенеца Блаж Кавчич, който отстрани един от сръбската "колония" на турнира Ласло Джере след 6:4, 6:4 за 80 минути на корта. Първият сет на този мач започна с три пробива в първите три гейма, като два от тях бяха за словенеца. В крайна сметка той удържа този крехък аванс до края на частта и поведе с 1:0. 

Във втория сет имаше само един пробив и той дойде в деветия гейм. После Кавчич затвърди на свой сервис и след второ поредно 6:4 намери място във втория кръг и ще се надява на добро представяне срещу Копил.