Сръбският тенисист Новак Джокович ще стартира новия сезон на турнира в Аделаида, който започва на 1 януари, съобщават световните агенции.

Джокович ще се завърне в Австралия, почти година след като беше депортиран от страната заради липсата на ваксинация срещу КОВИД-19.

Петият в световната ранглиста в момента, чиято забрана за получаването на австралийска виза беше свалена от местните власти през миналия месец, ще бъде един от четиримата играчи от топ 10, който са заявили участие в подготвителния турнир преди Откритото първенство на Австралия (16-29 януари). Другите са канадецът Феликс Оже-Алиасим (6-и в света) и руснаците Даниил Медведев (7) и Андрей Рубльов (8). Британецът Анди Мъри, който има три титли от Големия шлем, също ще се включи.
  
35-годиният белградчанин триумфира на Финалния турнир на АТП на осемте най-добри през 2022 година през миналия месец в Торино. Той е фаворит за спечелването на рекордна десета титла на Откритото първенство на Австралия, с което би се изравнил с водача в класацията по трофеи от Шлема Рафаел Надал (Испания) с 22.
   
Джокович не успя да защитава титлата си на "Мелбърн Парк" през миналия сезон заради ваксинационния си статут, а в негово отсъствие за втори път в кариерата си шампионската купа взе Надал.