Новак Джокович е последният 1/2-финалист на Мастърса в Шанхай. Носителят на 24 титли от Големия Шлем загуби първи сет от началото на турнираи беше много сериозно тестван от 19-годишния Якуб Меншик, който през седмицата отстрани Андрей Рубльов и Григор Димитров, но в крайна надделя с 6:7(4) 6:1 6:4 за 2 часа и 18 минути игрово време.

Тийнейджърът още от първите минути показа, че е готов да се бори за отстраняването на трети пореден тенисист от топ 10, като използваше всеки един момент да поеме инициативата. Младокът печелеше 86% от разиграванията на първия си сервис, с чиято помощ получаваше удобни топки за атака и не се колебаеше да нанесе завършващия удар. Двойна грешка на Джокович в тайбрекадоведоха до успеха на Меншик в първата част.

Джокович реагира по най-добрия начин на предизвикателството – три поредни гейма в началото на втората част и още един пробив при 5-1.

Предимството му се запази и в решителния сет, макар че в него Меншик успяваше да спечели повечето си сервис геймове. Все пак пробивът в петия гейм наклони везните в полза на Джокович.

Така той се класира за полуфинал, където го очаква мач срещу Тейлър Фриц. По-рано през деня американецът победи Давид Гофен след 6-3, 6-4.|БГНЕС