Трима играчи от топ 20 на световната ранглиста ще участват в шестото издание на турнира "София Оупън". Надпреварата от категория ATP 250 ще се проведе от 26 септември до 3 октомври в "Арена Армеец".

Яник Синер е шампион на "София Оупън" 2020. Миналата година суперталантът спечели първата титла в кариерата си, а през тази добави още две. Италианецът се намира на десето място в годишната ранглиста и преследва първото си участие във финалите на ATP. Този сезон Синер стана най-младият шампион на турнир от категория ATP 5000 в цялата история, печелейки във Вашингтон, а също така стигна и финал на Мастърса в Маями.

Алекс де Минор ще играе за втора поредна година на "София Оупън". Австралиецът е петкратен шампион в турнири на АТП, като две от титлите спечели тази година - в Анталия и Ийстборн. Негов ментор е бившият номер 1 в света Лейтън Хюит. Алекс е финалист на "Уимбълдън" за юноши през 2016 г. 22-годишният австралиец е и двукратен вицешампион на NextGen финалите на АТП.

Гаел Монфис също ще играе за втори път на "София Оупън". Един от най-големите шоумени в съвременния тенис се завърна в топ 20 на света миналия понеделник. Французинът е притежател на 14 титли от турнири на ATP, а в дебюта си в "Арена Армеец" през 2019-а беше полуфиналист.

Роберто Баутиста Агут е първият шампион в историята на "София Оупън". Испанецът вдигна шампионската купа през 2016 г., след което бе полуфиналист през 2017-а и четвъртфиналист през 2019-а. Испанецът е деветкратен шампион в турнира на ATP и бивш номер 9 в световната ранглиста. Този сезон стигна финали в Доха и Монпелие, както и полуфинал на Мастърса в Маями.

На "София Оупън" отново ще играе и носител на титла от Големия шлем. Марин Чилич ще се завърне в "Арена Армеец", където миналата година беше полуфиналист в турнира по двойки. През юни на тревните кортове в Щутгарт хърватинът спечели 19-ата си турнирна титла на сингъл, а месец по-късно се прибра със сребро на двойки от олимпийските игри. Шампион на Откритото първенство на САЩ от 2014 година в момента Чилич е номер 37 в световната ранглиста.

Алехандро Давидович прави най-силният сезон в кариерата си. През юни испанецът стигна четвъртфинал на "Ролан Гарос", а в момента е номер 32 в световната ранглиста. Давидович, чийто баща е бивш професионален боксьор, беше също четвъртфиналист на Мастърса в Монте Карло и осминафиналист на олимпийския турнир в Токио.

В "Арена Армеец" ще видим и друг от шоумените в тура - Александър Бублик. През тази година той игра два финала и достигна два пъти до четвъртфинал на Мастърсите в Маями Мадрид.

Сред заявилите участие в София е и миналогодишният финалист Вашек Поспишил. Пристига и превърналият се в любимец на родните фенове заради лъчезарната си усмивка и непринуденото си поведение австралиец Джон Милман.
Французинът Адриан Манарино ще постави своеобразен рекорд с шестото си участие на турнира.

Последните двама тенисисти, влизащи по ранкинг в основната схема на "София Оупън", ще бъдат определени най-късно на 25 октомври. Тъй като турнирът в София е предшестван от турнири в Метц и Нур-Султан, по правилника на АТP надпревара от същата категория е задължена да предостави два от т.нар. special exempt. Това означава, че ако тенисист, приет да играе в квалификациите в "Арена Армеец", стигне финал в Метц или Нур-Султан, той ще влезе в основната схема в София поради невъзможност да се включи в пресявките. Ако няма подобен случай двете места ще бъдат дадени на играчи от листата на чакащите в София. Към момента тя се оглавява от Емил Руусувуори (Финландия), следван от Джеймс Дъкуърт (Австралия), Жереми Шарди (Франция), Джанлука Магер (Италия) и други.

Потвърдени участници за Sofia Open 2021:
Име Държава Позиция в ранглистата на АТP
Яник Синер Италия 16
Алекс де Минор Австралия 17
Гаел Монфис Франция 20
Роберто Баутиста Агут Испания 21
Алехандро Давидович Испания 32
Марин Чилич Хърватия 36
Александър Бублик Казахстан 37
Филип Краинович Сърбия 38
Джон Милман Австралия 43
Адриан Манарино Франция 44
Беноа Пер Франция 49
Ласло Джере Сърбия 51
Иля Ивашка Беларус 53
Вашек Поспишил Канада 58
Лоренцо Музети Италия 60
Макензи МакДоналд САЩ 61
Миомир Кецманович Сърбия 63
Маркос Хирон САЩ 64
Жауме Мунар Испания 65