Новак Джокович определи като "невероятен" за него завършилия сезон в професионалния тенис, въпреки поражението с 4:6, 3:6 от Александър Зверев в мача за титлата на финалния турнир на АТП в Лондон снощи.

Сърбинът завършва годината като номер 1 в световната ранглиста за пети път в кариерата си, което е наистина страхотно постижение с оглед на факта, че през февруари той претърпя операция на лакътя, в следствие на която изпадна от топ 20 през юни.

Той се събра с бившия си треньор Мариан Вайда и и изглеждаше като прероден във втората половина от кампанията, спечелвайки "Уимбълдън" и Откритото първенство на САЩ, с което вече има 14 титли от Големия шлем в колекцията си.

"Винаги съм вярвал в себе си си, но когато легнах на операционната маса в началото на сезона и някой ми беше казал, че ще завърша годината като номер 1, това щеше да ми изглежда крайно невъзможно. Не става въпрос само за класирането в световната ранглиста, просто не играех добре и бях далеч от това, което се изисква в съвременния тенис. Затова мога да кажа, че сезонът ми беше невероятен и съм горд от себе си", заяви 31-годишният белградчанин.

Джокович завърши кампанията със загуба, но преди това беше спечелил 35 от последните си 37 мача.

"Никой не обича да губи, но аз гледам на нещата от различна перспектива. Естествено има известно разочарование, но като цяло за мен всички положителни неща, особено в последните шест месеца, заслужават внимание", каза сърбинът. 

"В същото време съм щастлив за Саша, защото той спечели голяма титла. С него сме в много добри приятелски отношения. Често се виждаме и тренираме заедно. Той идва от прекрасно семейство", допълни той./БТА