Истински "мор" за звездите на турнира от сериите АТР 250 в Ченду настъпи във втория кръг. След като в първия кръг отпаднаха 6-ият поставен Тайлър Фриц и 7-ият Кайл Едмънд, в следващия етап ги последваха вторият в схемата Феликс Оже-Алиасим, третият Беноа Пер и петият Душан Лайович.

Този звездопад разчисти пътя в схемата за Григор Димитров, тъй като двамата поставени в неговата част на схемата отпаднаха и той ще играе с непоставен тенисист, ако се добере до полуфиналната фаза. Това ще е някой измежду Жоао Соуса и Лойд Харис.  

Канадецът Оже-Алиасим беше смятан за един от големите фаворити за крайна победа в турнира, но не успя да преодолее коравия португалец Жоао Соуса, който се намира в страхотна форма в последните месеци. Срещата между тях продължи близо 150 минути и в крайна сметка ибериецът надделя с 6:4, 6:7 (5), 6:4. 

В целия мач имаше само два пробива и те бяха на сметката на Соуса в първия и третия сет. В първата част взе подаването на съперника си в третия гейм, а в третата - в последния възможен, с който затвори и мача. Във втория всичко беше решено от тайбрек, в който имаше само три минипробива. 

Така 20-ият в света Феликс Оже-Алиасим пропусна шанса да продължи напред и може да падне надолу в ранглистата и да бъде изместен дори от Димитров, стига българинът да спечеил надпреварата в китайския град. 

Пътят пред него беше разчистен и от отпадането на петия поставен Душан Лайович. Сърбинът, който прави най-силния сезон в кариерата си, отпадна от 111-ия в света южноафриканец Лойд Харис, който го победи с 6:3, 6:3 за един час игра. 

В горната част на схемата отпадна и третият поставен Беноа Пер. Французинът не успя да се справи с непоставения испанец Пабло Кареньо-Буста, който заради поредица контузии отпадна чак до 63-то място в света в момента. 

Но той показа, че не е забравил как се играе тенис на високо ниво и надделя с 6:3, 3:6, 6:3. Интересното е, че и трите сета бяха решени от по един пробив, който се оказа напълно достатъчен за крайната развръзка в тях.