Румънецът Мариус Копил е първият финалист на DIEMA XTRA Sofia Open. Това стана, след като световният №93 победи доста комфортно словашкия квалификант Йозеф Ковалик с 6:4, 6:2 за само час и 18 минути игра, постигайки четвърти пореден двусетов успех в българската столица, която се оказва много щастливо място за него.

Както и в предишните си мачове в София, Копил демонстрира изключително ниво на начален удар, а ударите от основната линия също се получаваха. Ковалик на практика бе безпомощен в сервис геймовете на съперника, а в същото време изпитваше огромни затруднения и в своите подавания, което доведе до общо три пробива в мача в полза на съперника му.

И за двамата това бе първи полуфинал на ниво АТР, но румънецът не показа никакво притеснение за разлика от своя съперник, който е №187 в ранглистата към момента. Страхотното представяне в София обаче ще донесе на словака скок с около 40 места в класацията. Същото се отнася и за Копил, който с достигането си до първи финал би трябвало в понеделник да изравни най-доброто си постижение - №74. За него обаче DIEMA XTRA Sofia Open не е завършил. В опит да достигне до дебютна титла той очаква Стан Вавринка или Мирза Башич.

Двубоят започна по най-добрия възможен начин за Копил, който реализира първия си брейкбол в мача още в първия гейм, а след това затвърди пробива с бърз гейм на 15.

Оттам нататък сетът премина по един път – скоростни сервис геймове за мощно сервиращия румънец и спечелени с мъка такива за съперника му. Най-лесните геймове за Ковалик бяха тези за 2:3 и 3:4, спечелени на 30, а в тези за 1:2 и 4:5 трябваше да отразява и по един шанс за пробив, който в деветия гейм бе с цената на сетбол.

В крайна сметка нов пробив нямаше, но закономерно Копил спечели частта на своя начален удар, на който в целия сет даде едва 4 точки на съперника.

Вторият сет започна по същия начин – тежък сервис гейм за Ковалик, който отрази брейкбол и поведе с 1:0. Но Копил не смяташе да пропилява нова възможност и в третия гейм стигна до пробив. Оттам насетне развръзката дойде бързо – гейм за 3:1 и нов пробив, този път на 0, за 4:1. При 5:2 румънецът сервира за мача и нямаше проблеми да затвори двубоя с първия си мачбол, узаконявайки най-големия успех в досегашната си кариера.