Рафаел Надал продължи перфектната си серия с поредна победа и място на финала на Мастърса в Шанхай. След като трябваше да играе тежки три сета срещу Григор Димитров, Матадора имаше ново трудно препятствие в лицето на Марин Чилич като този път се справи дори и в две части - 7:5, 7:6(3).

По този начин Надал стигна своя 111-и финал в кариерата и 10-и за годината. За пети път изобщо той стига до поне 10 мача за трофей в един сезон.

Ппбедата е под №871 за Надал като по този начин той изпреварва Андре Агаси на шестото място по победи в Оупън арената.

А в битка за своята рекордна 31-а Мастърс титла, испанецът ще срещне Роджър Федерер или Хуан Мартин дел Потро.

Форхендът на Чилич носеше много главоболия за Надал, но хърватинът не успяваше да запази постоянно ниво, а и за пореден път световният №1 бе просто брилянтен във важните моменти. Той се възползва от 40 непредизвикани грешки на съперника, а му помогнаха и 23-те печеливши удара, за да стигне до втория си финал в Шанхай след 2009, когато загуби от Николай Давиденко.

Сервисът спаси Чилич в началото на мача, когато трябваше да спасява шест шанса за пробив в първите два сервис гейма. И след трудния старт поставеният под №4 можеше да стигне до успеха в сета. При 5:4 в своя полза той имаше два сетбола в подаването на съперника. Надал обаче ги отрази, както и още един, за да нанесе своя удар с брейк в следващия гейм.

Двамата си размениха по един пробив през втория сет, а Надал изглеждаше сигурен победител, сервирайки за мача при 5:4. Чилич обаче не се отказа и върна пробива. Тайбрек трябваше да реши сета, а в него Надал отново бе перфектен и стигна до победата след 7:3.