Най-добрият български тенисист Григор Димитров стигна до полуфиналите на Мастърса в Монте Карло. Това се случи, след като на 1/4-финалната фаза нашият тенисист надви в три сета срещу световния №14 Хуберт Хуркач – 6:4, 3:6, 7:6(2) за ва часа и половина игра на кортовете в Княжеството.

В полуфиналната фаза Димитров ще се изправи срещу Алехандро Давидович Фокина, , който по-рано днес елиминира Тейлър Фриц.

30-годишният хасковлия започна отлично мача и брейк в третия гейм се оказа достатъчен за успеха в първия сет.

БГНЕС
13 снимки

Във втората част Хуркач дръпна с 5:2 и в последствие изравни, а в решаващия трети сет полякът на два пъти излизаше с пробив напред, но не се възползва. Той дори сервираше за победата при 5:4, но българинът успя да изравни. В последствие при 6:5 Димитров пропусна два мачбола, но в тайбрека поведе с 5:1 и след това затвори мача при третата си възможност, за да се класира за полуфиналите в турнира за втори път след 2018 година.

"Опитвах се да го поставям под напрежение при всяка възможност, особено в третия сет, когато той на два пъти имаше пробив аванс. За мен беше важно да връщам максимално много топки в игра. Усещах, че така го карам да не се чувства комфортно на корта", коментира Димитров. 

Григор Димитров vs Хуберт Хуркач

С успеха хасковлията си осигури 249740 евро и 360 точки за световната ранглиста, в която заема 29-ото място. Следващият му съперник ще бъде 22-годишният Алехандро Давидович Фокина (Испания).

46-ият в класацията на АТП Давидович Фокина, който във втория кръг елиминира водача в световната ранглиста Новак Джокович (Сърбия), днес се справи и с поставения под номер 10 Тейлър Фриц (САЩ) с 2:6, 6:4, 6:3 и за първи път достигна до полуфинал на турнир от сериите "Мастърс".

"Гледам мач за мач, работя. Не мисля за това как играя. Сезонът на клей не е толкова дълъг и искам да надграждам. Ако загубя, ще бъда разочарован, но няма да бъда прекалено суров към себе си", каза българинът.
    
Димитров загуби единствения си мач срещу испанеца досега с 4:6, 6:7(2) на турнира "Мастърс" в Рим през миналата година. Ако хасковлията вземе реванш утре, той ще си гарантира завръщане в топ 20 на световната ранглиста.     

Григор и Хуркач имат само един мач помежду си. Той се състоя миналата година в Индиън Уелс, където двамата отново премериха сили на четвъртфиналите. Тогава българинът спечели оспорвания двубой с 3:6, 6:4, 7:6(2).

Григор Димитров - Хуберт Хуркач 6:4, 3:6, 7:6(2)

🎾 Трети сет:

Taйбрек и гейм, сет и мач за Григор!- Григор Димитров сервира и след страхотна тройна комбинация прати топката с форхенд по правата за 1-0. Опит за къса топка с бекхенда спря в мрежата и стана 1-1. Димитров направи мини-пробив за 2-1, след като Хуркач сбърка форхенд по късия диагонал. Последва дълго разиграване и нова грешка на Хуркач за 3-1, а след това сервис-мрежа и съвършен смач покачи актива за нашенеца - 4:1. Изключително дълъг форхенд от Фуркач спомогна на Григор да направи 5:1. Директен ас смъкна пасива на поляка до 2-5. Сервис по диагонала и перфектен форхенд по правата покачи до 6-2, след което прекрасен сервис прати Гришо на полуфиналите в Монте Карло.

6:6 Димитров имаше два шанса да пробие Хуркач, но полякът изпрати мача в тайбрек

Gulliver/GettyImages
37 снимки

6:5 - Безкомпромисен Григор Димитров в този гейм, спечелвайки подаването си на 15.

5:5, Пробив, Григор! Гришо обаче не се отказа и успя да се върне в мача. Хуркач взе първата точка в гейма, но след това българинът записа три последователни точки и поведе с 40:15, осигурявайки си два брейкбола. Първият бе отразен от поляка, но при втория Григор възстанови равенството в сета.

4:5, Пробив, Хуркач! Григор се срина в най-неподходящия момент в мача. Българинът поведе с 30:15, но изненадващо бе обърнат до 30:40. Хуркач отново не чакаше втора покана и се възползва от получения скрит мачбол, доближавайки се на гейм от победата.

4:4 Жалко - Григор Димитров на два пъти стигаше в този гейм до скрити мачболи, но и в двата случая Хуркач с отлични сервиси неутрализира шансовете на българина, след което спечели подаването си.

4:3 Григор отново излезе напред в резултата в третия сет, давайки само точка на поляка.

3:3 Гейм на 15 за Хуркач.

3:2 Хуркач поведе с 0:30, но с четири последователни точки Гришо съумя да го обърне и да спечели подаването си.

2:2 И Хуберт Хуркач не допусна изненада на свой сервис и даде само точка на Григор.

​2:1 Този път Димитров бе напълно концентриран върху началния си удар и съумя да спечели подаването си на 15.

1:1, Пробив - Григор! Гришо отвърна по най-добрия начин на допуснатия пробив. Българинът започна отлично втория гейм и поведе с 30:0, но Хуркач стигна до обрат за 30:40. Григор обаче се задържа в гейма, като изравни, а след това стигна и до точка за пробив, с която върна инкасирания пробив в първия гейм.

0:1, Пробив - Хуркач! Григор Димитров тръгна много лошо в третата част, след като загуби на свой сервис в откриващия гейм. Хуркач поведе с 30:40 и се възползва от единствения си брейкбол, подхождайки по-агресивно, което даде резултат.

🎾 Втори сет:

3:6 - Сет, Хуркач! Полякът имаше късмет с помощта на мрежата да пласира успешна къса, а за съжаление два поредни невърнати начални удара го изведоха до три поредни сетбола. Нова къса топка с изключително въртене вкара мача в решителна трета част - 6:4, 3:6 за 77 минути.

3:5 Най-после бившият номер 3 в света реализира уинър от бекхенд по правата и дръпна с 40-30, а невърнат сервис по диагонала в полето за предимство направи така, че полякът да сервира за сета - 3:5.

2:5 Хуркач затвърди пробива си и възходът в играта му продължи.

2:4 Пробив - Хуркач! Димитров загуби подаването си, след като при 30-30 с добра постановка на тялото Хуркач направи два диагонала, които му спомогнаха да спечели за първи път подаване на българина в мача.

2:3 Мощен форхенд по обратния диагонал на Хуркач го изведе до 30-15, а после нов такъв, но по правата, до 40-15. Воле на мрежата пък приключи гейма, в който световният номер 14 нямаше проблеми, благодарение на мощните си начални удари - 2:3.

2:2 Нужното спокойствие и финес в играта на Григор му спомогна с лекота да матира изнервения до краен предел Хуркач в Княжеството.

1:2 Три поредни гейма във втория сет без пробив, макар Григор да притисна съперника си, но с последователна игра и излизания на мрежата Хуркач спечели сервиса си.

1:1 При първото подаване на българина във втория сет той срещна трудности, като Хуркач дори стигна до точка за пробив. С удивителни удари от основната линия обаче Григор неутрализира опита за пробив на Хуркач и с перфектен форхенд по правата взе гейма си. Хуркач дори се разгневи на пропуснатата възможност и за малко да строши втора ракета в срещата.

0:1 Полякът започна със солидни подавания и бързо достигна до 40-15. Българинът отиде край рекламите до корта, за да върне топката след мощни форхенди на съперника му.

🎾 Първи сет:

6:4, Сет - Григор! Димитров сервира изцяло в тялото на съперника си от Полша, а Хуркач трудно предвиждаше идеите на хасковлията. Със сгрешен бекхенд в мрежата Гришо взе първия сет!

5:4 Хуберт Хуркач продължи да играе с обратни диагонали, както започна и срещата, а деветият гейм му донесе актив, за да седнат двамата за почивка, след което Григор да сервира за първия сет.

5:3 Григор продължи да бъде безгрешен при своите сервиси и с лекота задържа аванса си.

4:3 Хуркач завърши предния гейм със строшена ракета, но в седмия показа устойчивост и спечели сервис-гейма си за 4:3.

4:2 Григор Димитров изстрада спечелването на шестия гейм в мача. На два пъти полският му съперник излизаше напред в резултата при точките, но с блестящи диагонали българинът успя да спечели подаването си. Пробивът бе избегнат.

3:2 Хуберт Хуркач поведе с 40:0 при своя сервис, но последва топка аут от бекхенд за 40:15. Мощен сервис по правата обаче донесе втория гейм на Хуркач в мача.

3:1 Григор Димитров затвъри пробива си, а Григор записа 11 поредни точки в своя полза срещу поляка.

2:1, Пробив - Григор! Хуркач бе принуден да връща топката от основната линия след агресивен форхенд от родния тенисист, а в последствие сгрешен слайс от поляка направи резултата 0:30. Хуркач опита да отсече топката след серия такива отигравания на двамата, но Карлос Бернардеш установи, че топката е аут и Григор стигна до три възможности за пробив.

1:1 Григор Димитров успя да надделее на 0 срещу Хуркач при първия си сервис-гейм. На два пъти Григор трябваше да изпълнява втори сервис, но форхендите от основната линия на Хуркач летяха аут.

0:1 Хуркач бе първият, който сервира в срещата и с разнообразни уинъри успя да вземе първия гейм в срещата.