Бившият водач в световната ранглиста - Анди Мъри се класира на първия си ½-финал от 2 години насам, както и първи след завръщането си от операция. Шотландецът надделя в много равностойна битка срещу Мариуш Копил в Антверп с 6:3 6:7(7) 6:4. Той можеше да спечели срещата още в тайбрека на втората част, когато стигна до мачбол, но не го реализира. Въпреки това негативното настроение не му повлия и затвори двубоя в три сета.

Британецът демонстрира класа с минаващите и прехвърлящите си удари, късите си топки и защитата, с което продължи в надпреварата без загубен сет. Това е последният турнир за Анди през настоящия сезон, а в битка за място на финала трикратният „мейджър“ шампион ще срещне Уго Умбер.

Oще в първия гейм румънецът опита няколко излизания на мрежата, а две от тях се оказаха неуспешни. Той сгреши и форхенд от основната линия, а така Мъри се оказа напред с аванс от ранен пробив. Малко по-късно двамата си размениха по пробив, преди трикратният шампион от турнири в Големия Шлем да установи контрол над сета.  

Мъри не блестеше с много добро ниво на начален удар, но успя да вземе 77% от точките на втори сервис на Копил. Навлизаше спокойно навътре в корта и завършваше много разигравания по този начин, а при 5:3 реализира минаващ удар и така сетът приключи в полза на британеца.

След паузата той продължи с минаващите удари и с успеваемостта си на втория сервис на румънеца. Това най-много си пролича в четвъртия гейм, в който бившият №1 реализира нов пробив, а след това затвърди предимството си и остана на два гейма от крайния успех.

При 4:1 британецът излезе на мрежата няколко пъти и претърпя успех, реализира и прехвърлящ удар, а така стигна до общо четири „скрити мачбола“. Копил обаче използва сервиса си в точните моменти, за да се спаси.

Анди сервираше за победата при 5:3, но се поддаде на напрежението и бе пробит в решителния миг.

В тайбрека Мъри поведе с 4:1, но допусна обрат и Копил стигна до сетбол при 6-5. Британецът отново запази концентрация, завърши форхенд по правата, а после и красиво воле на мрежата, за да получи мачбол. Обратите обаче не свършиха – румънецът обърна развоя на събитията и вкара мача в трети сет след 7:6(7).

В седмия гейм на третия сет Копил трябваше да отразява точка за пробив, но не се справи в следващото си подаване и Мъри отново стигна до сервис за победата. Този път не срещна трудности и се класира на полуфиналите след 6:4./tenniskafe