Легендата на тениса Жустин Енен смята, че след триумфа си на Мастърс турнира в Париж Новак Джокович трябва да започне да получава доста повече уважение, отколкото това се е случвало до момента. 

„Новак е уникален. Дори сега има много хора, които му се възхищават, но мисля, че е крайно време всички да си дадат сметка какво точно постигна той и да му отдадат заслуженото уважение. Имате право да го харесвате или не, но и в двата случая няма как да се отрече, че успехите му са изключителни“, заяви Енен.

„Не са много играчите, които са способни да се завърнат по начина, по който го направи той. Всички говорят за загубата му на US Open, но миналата година, след дисквалификацията му в мача срещу Кареньо Буста, отново мислехме, че Новак е разклатен и ще му е трудно да се върне към предишното си ниво. Въпреки тази случка обаче и въпреки загубения финал на Ролан Гарос, той все още е тук. След това той проведе страхотна предсезонна подготовка и всички видяхме какво се случи после. Способността му да преодолява трудностите е феноменална", добави още тя.

 „Не съм изненадана, че Новак бе толкова мотивиран в Париж, тъй като пред него има още рекорди за подобряване. Това е неговата работа, неговата страст. На състезател като него не му е достатъчно просто да участва. Трябва да оценим това, което той прави, тъй като е нещо наистина уникално и изключително“, каза белгийката.

„Всички шампиони обичаме съревнованието, а Новак – дори повече от останалите. Той непрестанно намира нови начини да подхранва мотивацията си. Това отчасти е работа и на хората от неговия щаб. Според мен Джокович е човек, който размишлява много върху себе си и непрестанно се старае да се усъвършенства по всеки възможен начин. „Въпреки всичко, което е постигнал, Новак все още е достатъчно умен и скромен, за да поставя под съмнение тактическия си подход в дадена ситуация", заяви Енен.