Сезон 2020 в тениса ще започне с изцяло нов отборен турнир в мъжкия тенис - АТР Къп, в който най-големите звезди в играта ще се изправят едни срещу други за честта на родината си.

Турнирът, който АТР организира, ще бъде в ролята на пряк конкурент на новия формат на традиционния отборен турнир Купа Дейвис, но с разликата, че ще носи и точки за АТР ранглистата.

А освен това може да се окаже много ценен за българския тенис, защото страната ни има голям шанс за участие в него. Причината е, че за участието на държавите се взима предвид мястото в световната ранглиста на първата ракета на всяка една държава. В нашия случай, разбира се, ключовото е позицията в нея на Григор Димитров, който има няколко месеца, в които да подсигури участие в големия турнир на себе си и за останалите български тенисисти, за които подобно участие би имало огромна стойност.

В АТР Къп участие ще вземат 24 нации като към момента България е сред класиращите се! Според новата индивидуална ранглиста Григор е 47-и с 985 точки. Тази позиция обаче дава 22-о място на България в класацията за АТР Къп. Причината идва именно от факта, че се взима ранкингът само на първите ракети на държавите, докато доста нации имат повече от един в местата преди 47-ото.

За момента на последното място, даващо право на участие, е Словакия с 883 точки на първата си ракета Мартин Клижан. Всичко обаче зависи от Григор Димитров, който ако се върне към познатите нива на тениса си, не би трябвало да има проблеми да осигури мястото на България в топ 24.

Оттам насетне ще бъде важно и желанието за участие на самите тенисисти. Първата важна дата е 13 септември. На нея първите 18 отбора в ранглистата получават директно право на участие. За оставащите 6 места борбата ще бъде до 13 ноември. Има обаче важна подробност - тенисистът, осигуряващ класирането, в нашия случай Григор Димитров, трябва до съответната дата (13 септември или 13 ноември в зависимост от ранглистата) да заяви желанието си за участие. Така при евентуален отказ на Григор, България автоматично отпада от всякакви сметки и съответно останалите ни тенисисти също пропускат шанса да играят на най-високо ниво.

Шансовете Григор Димитров да желае участие в АТР Къп обаче са много големи. Гришо е критикуван в последните години заради отказа си да играе за Купа Дейвис. Тук обаче ситуацията изглежда доста по-различна. От АТР имат сериозна амбиция да направят АТР Къп предпочитаният отборен турнир. Той ще се проведе между 3 и 12 януари в три австралийски града - Пърт, Сидни и Бризбейн и с най-големите в спорта, ще бъде най-добрата възможна подготовка за Аустрелиън Оупън. По същото време единствените турнири ще бъдат три от категория АТР 250 - един от 6 януари в Доха и два от 13 януари в Аделаида и Оуклънд. Този доста по-оскъден календар и фактът, че АТР Къп ще дава точки за ранглистата (максимум 750 точки за непобеден играч на сингъл), пък и високият награден фонд от 15 милиона долара, правят участието на Димитров доста по-вероятно.

А с това той би направил и огромна услуга на другите талантливи български тенисисти. Единствените други изисквания за участие, освен мястото в ранглистата на ракета №1, са държавата да има поне двата състезатели с АТР точки на сингъл, както и поне още един с АТР точки на сингъл или на двойки. България покрива тези изисквания, тъй като с място в ранглистата на сингъл освен Димитров са Димитър Кузманов (№330), Александър Лазов (№479) и Александър Лазаров (№487). Един отбор може да включва петима състезатели, ако държавата има поне трима с АТР точки на сингъл, така че всички изброени, както и големият талант Адриан Андреев например, могат да получат безценен опит за изява на най-високата сцена.

В същото време например държава като Гърция, която има тенисист в топ 10 в лицето на Стефанос Циципас, за момента не получава място в АТР Къп, тъй като няма друг състезател в АТР ранглистата. Такава е ситуацията с още две държави, които имат тенисист по-напред в класацията от Григор Димитров - Грузия (с Николоз Басилашвили) и Молдова (с Раду Албот).

24-те отбора в дебютното издание на АТР Къп ще бъдат разделени в шест групи по четири, разпределени по две във всеки от градовете домакини. Елиминационната фаза ще се проведе в Сидни и до нея ще достигнат шестте победители от групите, както и двата най-добри втори отбора.

Всеки сблъсък пък ще включва два мача във формат 2 от 3 сета на сингъл, както и един на двойки. Интересно нововъведение ще бъде и възможността за треньорска помощ на корта по време на почивките и между сетовете.