В неделя стартират Финалите на АТП, в които за първи път в кариерата си ще участва и Григор Димитров.

В надпреварата в "О2 Арена" в Лондон се включват осемте най-добри тенисисти през 2017 година, а наградата за тях може да бъде много солидна както спрямо спечелени точки, така и спрямо заработени приходи от наградния фонд.

Фактът, че други турнири на ниво АТП до края на годината няма, означава, че това е идеален момент за въпросните осем да натрупат още по-голяма преднина пред останалите в ранглистата, а освен това могат и да се борят за промяна на позициите сред самите тях.

Това идва от факта, че спечелените точки в Лондон могат да бъдат много. Форматът включва по три двубоя за всеки в груповата фаза, а всеки един успех в нея ще носи на победителя по солидните 200 точки, на практика с 50 точки по-малко отколкото носи спечелването на турнир от категория АТП 250.

Победа на полуфинал носи още 400 точки, а за триумф във финалния двубой се дават 500 точки. На практика шампион, който спечели всеки един свой мач ще си тръгне от английската столица с внушителните 1500 точки - само 500 по-малко отколкото носи титла от Големия шлем!

Към момента Григор Димитров е шести в света като четвъртият Доминик Тийм и петият Марин Чилич са на под 200 точки пред него, което прави шансовете на българина за ново рекордно класиране много големи.

Григор в "Пийт Сампрас" или "Борис Бекер" на Мастърса в Лондон

Паричният стимул в Лондон също е много сериозен. Само за участието тенисистите получават по 191 хиляди долара. Още толкова носи всяка една победа в групите. На полуфинал успехът значи допълнителни 585 хиляди, а победа в двубоя за трофея носи милион и 200 хиляди. Така шампион без загуба би заработил над 2,5 милиона долара.