Финалният Мастърс е черешката на тортата в дългия тенис-сезон. И за първи път българин ще участва там в лицето на първата ни ракета Григор Димитров. 

Той е един от шестимата, които вече си осигуриха квота за Лондон, рамо до рамо с Роджър Федерер, Рафаел Надал, Саша Зверев, Доминик Тийм и Марин Чилич. Остават още две свободни позиции, които ще бъдат заети след Мастърса в Париж тази седмица. 

Цели седем тенисисти имат възможност да попаднат сред тях. Ето кои са те и какво им трябва, за да се класират за Топ 8 в Лондон от 12 ноември нататък: 

1. Давид Гофен - Той почти сигурно ще играе в английската столица, но за да е напълно сигурен, че няма как да го изместят, трябва да си осигури полуфинал в Париж. 

2. Пабло Кареньо-Буста - Той е в ожесточена битка със Сам Куери за квота в Лондон. Титла в Париж гарантира място в английската столица. Интересното е, че двамата с Куери няма как да се класират заедно за последния турнир, защото се срещат в третия кръг в Париж и победата там ще е равносилна на титлата, едва ли не. 

3. Сам Куери - За него важи всичко написано за Пабло Кареньо-Буста. 

4. Кевин Андерсън - Финалистът на US Open ще е сигурен участник в Лондон, ако спечели титлата в Париж. Това важи също за Хуан Мартин дел Потро и Жо-Вилфред Цонга. Това трио трябва да се надява на максимално предно класиране във френската столица, както и на провали на преките конкуренти, за да има шанс за Лондон. За тях изглежда най-трудно достигането до финалния Мастърс. 

5. Хуан Мартин дел Потро - Важи всичко написано в т.4. 

6. Жо-Вилфред Цонга - Важи всичко написано в т.4. 

7. Лука Пуй - Последният с някакви минимални шансове за място в Лондон. Но за да се случи това, той не просто трябва да спечели в Париж, но и трябва да се надява на почти невъзможно стечение на обстоятелствата в мачовете на другите си конкуренти, които трябва да отпаднат рано-рано.