Само след по-малко от два месеца един от най-великите тенисисти в историята Рафаел Надал ще навърши 33 години и все по-често се чуват питания колко дълго още ще можем да се наслаждаваме на играта му. На този въпрос се опита да отговори един от тенис-анализаторите, които познават в детайли играта му, следят го от години и е личен приятел с него - Роби Кьониг. 

Според него, освен този сезон, ще можем да наблюдаваме испанеца на корта още поне две години. При това, изявите му се очаква да са предимно на клей, защото твърдите кортове изтощават все повече тялото му и точно натоварването от тях пречи на още по-голямото му спортно дълголетие. 

"Мисля, че Рафа има в себе си още две, с множество уговорки още три години тенис в себе си. Честно казано, ако на днешната дата след три години го видя отново да играе професионален тенис, ще бъда крайно изненадан. Дори и още две години на корта ще е пресилване на тялото му до крайния лимит и дори отвъд. И не мога да си представя, че дори той ще го направи."

"Даже очаквам от него, докато е още активен състезател, да намали до санитарния минимум изявите си на твърди кортове. Може би само на Големия шлем ще участва в тях. Миналата година той участва само на девет турнира на твърди кортове и завърши едва седем от тях. Това само трябва да ви покаже как и той планира вече графика си, подобно на Роджър Федерер и се опитва да се щади", заяви Кьониг.