Битката на турнира в Бризбейн се очертава като изключително равностойна от самото си начало. Още в първия кръг станаха две изненади, които са в потока на българския лидер в основната схема Григор Димитров. 

Петият поставен в схемата Жил Мюлер, който беше евентуална опция за първата ни ракета на четвъртфиналите, отпадна още в първата си битка след завръщането от контузия. Той преклони глава пред корееца Хьон Чун. 

Битката между двамата продължи точно 100 минути, през които 21-годишният азиатец имаше превъзходството и спечели с 2:0 сета (6:3, 7:6). Единствените пробиви в мача бяха за Чун и бяха само в първия сет. Вторият беше решен от тайбрек, в който младокът беше безкомпромисен и го взе със 7:1. 

Така той ще играе във втория кръг, а там съперник ще му бъде британецът Кайл Едмънд. Той стигна до тази фаза след гладиаторска битка с друга млада надежда Денис Шаповалов. Дори младият канадец, който през август победи Рафаел Надал в Монреал, беше смятан за фаворит, но отпадна след поражение с 1:2 сета (7:6, 6:7, 4:6). 

Шаповалов поведе с 1:0 след здрава и завързана битка в първия сет. Той беше на път да го загуби, след като Едмънд взе подаването му за 5:4 и сервираше за частта, но тийнейджърът върна пробива. Впоследствие в тайбрека дръпна с 6:3, но успя да затвори чак при третия си сетбол за 7:5. 

Във втория сет нямаше пробиви и всичко беше решено в тайбрек. В него британецът показа по-здрав нерви, реализира два мини-пробива и изравни резултата в сетовете след 7:4 в дългия гейм. 

Така се стигна до решаващ трети сет, в който Едмънд постигна пробив още в първия гейм, впоследствие удържа този аванс и в крайна сметка се поздрави с победата. Така се класира за втория кръг, а победителят измежду него и Хьон Чун може да има за съперник Григор Димитров на четвъртфиналите, ако нашето момче преодолее първото препятствие в Бризбейн.