Давид Гофен се класира за осминафиналите на силния тенис турнир от сериите АТП 500 в Астана, след като удари световния номер 1 Карлос Алкарас със 7-5, 6-3 за близо един час и 50 минути игра. Белгиецът, който влезе в надпреварата като „щастлив губещ“, елиминира поставения под номер 1 в схемата още на старта в Казахстан.

Откриващият сет започна с точки за пробиви и пред двамата, преди шампионът на Ю Ес Оупън да стигне първи до брейк в третия гейм. Гофен не само го върна, но и дръпна с пробив аванс, като преднината му достигна 5-2. Алкарас демонстрира бойния си дух и влезе в серия от три поредни гейма, пробивайки съперника в последния възможен момент. Усилията му обаче се оказаха напразни, след като белгиецът проби още веднъж в 12-ия гейм и с това си гарантира преднина в резултата.

Втората част започна ударно за Гофен, който поведе с 3-0, а след това направи още един брейк за 5-1 и сервис за мача. Испанският му опонент съумя да върне един от пробивите, но това бе всичко от него и така Гофен намери място във втори кръг на надпреварата. Той загуби само девет точки на първи сервис за целия мач и отрази седем от десетте възможности за пробив пред световния номер 1. В спор за място на четвъртфиналите белгиецът ще играе с френския ветеран Адриан Манарино, който отстрани на старта трикратния шампион в турнирите от Големия шлем Стан Вавринка.

Стефанос Циципас също започна убедително участието си на турнира, побеждавайки участващия с уайлд кард местен талант Михаил Кукушкин с 6:3, 6:4 и се класира за втория кръг.

Номер 3 в схемата на турнира започва атаката на евентуална трета титла през сезона, след като по-рано тази година триумфира в Монте Карло и Майорка. Следващият му съперник на турнира в Астана е Лука Нарди, италиански квалификант, който отстрани Александър Шевченко с 7:6 (4), 6:2.

Гръцкият тенисист дебютира на това състезание, но бързо намери диапазона си на твърдите кортове в Астана. Играта му от основната линия беше много солидна, а форхендите бяха трудни за отговор. В края на мача Циципас направи и някои ефективни точки и продължи напред след 83 минути.

Карен Хачанов (Русия) направи успешно завръщане в турнир от АТР-тура, побеждавайки Максим Креси (САЩ) с 6:4, 7:6 (3). Номер 18 в света се състезава за първи път на корта след полуфинала на Откритото първенство на САЩ миналия месец. Той се нуждаеше от час и половина, за да продължи и във втория кръг ще спори с Марин Чилич или Оскар Отте.

Павел Котов, който играе на този етап като лъки-лузър, елиминира Алехандро Давидович Фокина (Испания) с 6:4, 6:4. Във втория кръг той ще играе пак с испанец, но от много по-сериозна класа – Роберто Баутиста Агут.