Пандемията от Covid-19 доведе до един необичаен тенис сезон, при който вече знаем трима от класиралите се за финалите на ATP в Лондон. Това са Новак Джокович, Рафаел Надал и Доминик Тийм – първите трима в световната ранглиста към този момент, обявиха от асоциацията.

Съобщението им идва в контекста на сменената програма до края на годината. Финалите в британската столица ще започнат на 15 ноември. Това ще е и последно издание на турнира в английската столица. През следващата година финалния Мастърс ще се проведе в Торино.

Тримата състезатели със сигруност ще завършат сезона в топ 8 на ранглистата, която, поради влиянието на пандемията, включва резултатите на тенисистите от март 2019, припомнят от асоциацията. Обичайно за ранглистата се използват спечелените точки от последните 18 турнира, изиграни през последните 52 седмици. Сега обаче ще се включват последните 22 месеца (от март 2019 до декември 2020). Причината за това е, че класирането бе замразено на 16 март, дни след като турнирите бяха отменени поради пандемията от коронавирус.

Световният №1 Новак Джокович е в серия от 18-0 през 2020 г. Сърбинът триумфира на ATP Cup със своята Сърбия, после спечели Australian Open, а стигна до трофея и в Дубай. Световният №1 се е класирал 13 пъти за финалите на ATP и е печелил титлата в пет случая – през 2008, 2012, 2013, 2014 и 2015. 

Надал никога не е печелил финалите. Той игра в решаващите мачове през 2010 и 2013. Тази година се класира за 16-и последователен сезон. Световният №2 е с актив 13-3 през тази година, а най-доброто му постижение бе в Акапулко, където отстрани Григор Димитров и Тейлър Фриц по пътя към трофея.

Доминик Тийм ще направи петото си поредно участие във финалите. Австриецът постигна най-доброто си представяне миналата кампания, когато игра в битката за титлата, но загуби от Стефанос Циципас в решителен тайбрек в третата част. Този сезон световният №3 спечели 9 от своите 13 срещи, като игра финал на Australian Open. Там водеше с 2-1 сета срещу Джокович, но в крайна сметка допусна обрат.