За съжаление и вторият мач с българско участие на DIEMA XTRA Sofia Open завърши с поражение в три сета. След като Александър Лазов допусна обрат срещу Мирза Башич, същото споделя и четвъртата ракета на България Александър Лазаров, който отпадна от квалификациите след 7:6(3), 5:7, 1:6.

Двубоят противопостави тенисисти с разлика в ранглистата от над 600 места, но в показаното на корта на „Арена Армеец“ разлика между №136 Оте и №751 Лазаров почти нямаше. В големи части от двубоя българинът бе по-агресивният, а мощните му удари от дъното на корта отново загатнаха за потенциала, който притежава. В няколко ключови момента във втория и третия сет обаче по-големият опит на съперника си каза думата и в крайна сметка Оте успя да надделее.

Така българското участие в квалификациите приключи, но хубавата новина е, че то продължава в основната схема с тримата ни представители Димитър Кузманов, Александър Донски и Адриан Андреев.

Лазаров започна мача с чудесно самочувствие и увереност в собствените възможности, а това доведе до пробив още в първия гейм, последван от гейм на 0 за затвърждаване. В четвъртия гейм Лазаров спаси първата точка за пробив пред съперника, а това се случи и в осмия гейм, след който българинът поведе с 5:3. При 5:4 световният №751 сервираше за сета, но в този момент нервите изиграха своята роля, липсата на първи сервис и непредизвиканите грешки от форхенд повлияха и Оте върна пробива.

Така се стигна до тайбрек, в който Лазаров отново заигра солидно, а съперникът му изглеждаше по-нервният на корта, в резултат, на което частта отиде на сметката на българина след комфортно 7:3.

За жалост обаче 20-годишният ни талант не успя да пренесе прекрасния завършек на първия сет и във втория. Той започна с пробив на съперника, който в следващите три сервис гейма бе във вихъра си, сервисът влизаше и Лазаров не успяваше да вземе нито едно разиграване. Нов пробив за 5:2 направи нещата още по-тежки. Българинът обаче нямаше намерение да предава лесно сета. Алекс заигра много агресивно, но в същото време прецизно докато Оте зачести грешките и резултатът бе връщане на единия от двата пробива, спасявайки и два сетбола в хода на гейма. При 5:4 Оте отново сервираше за сета, но на няколко пъти бе прекрасно разминат на мрежата и набързо резултатът стана 5:5.

Лазаров имаше шанс да се доближи до успеха, но на свой ред изигра много слаб сервис гейм, в който нищо не се получаваше и Оте поведе с 6:5. Лазаров имаше възможност отново да изравни, но германският му съперник отрази два брейкбола, след което реализира четвъртия си сетбол, за да вкара двубоя в трета решителна част.

Тя започна с два бързи сервис гейма за сервиращите, след което последваха два маратонски. В тях обаче германецът бе този, който постигна пробив за 2:1, след като му бяха необходими пет брейкбола.

В следващия гейм Алекс имаше точка за рибрейк, но спорна топка на линията помогна на германеца да поведе с 3:1. Ситуацията стана още по-тежка след втория пробив за 4:1, който също бе затвърден след поредния оспорван гейм. Още един пробив пък сложи край на двубоя след 6:1 за Оте в третия сет.