Вторите в схемата на двойки на DIEMA XTRA Sofia Open Никола Мектич/Александър Пея стигнаха до финала на надпреварата след една неочаквано лека победа над третите поставени Никълъс Монро/Джон-Патрик Смит.

Хърватско-австрийският тандем надделя с 2:0 сета за по-малко от час. В отделните части резултатът беше 6:2, 6:4 и така победителите тръпнат в очакване да разберат с коя двойка ще си оспорват директно трофея. 

Още от самото начало на този мач стана ясно кой ще доминира в в него. Мектич и Пея пробиха подаването на съперниците си още в първия гейм и не спряха да ги натискат. Те можеха да стигнат и до втори пробив в петия гейм, но пропиляха два брейкбола. 

Но този втори пробив стана факт при 5:2 в полза на хърватско-австрийския тандем и после всичко беше затвърдено при тяхно подаване, за да поведат с 1:0 сета. 

Втората част започна отново с ранен пробив за Мектич и Пея, като той дойде за 2:1. Впоследствие го затвърдиха и удържаха безпроблемно този аванс до последния възможен гейм на собствено подаване. 

Точно тогава дойдоха и единствените им трудности в мача, като им се наложи да спасяват две възможности за пробив на Монро/Смит, отразиха ги и стигнаха до първия си мачбол, реализираха го и се поздравиха с победата, за да се докопат до финала. 

Там ще срещат победителя от двубоя между Скот Липски/Дивиж Шаран срещу Робин Хаасе/Матве Миделкооп. Тези тандеми се срещат във втория полуфинал в София в събота следобед.