Българската звезда на тениса Григор Димитров започна сезона на трева с неочаквано трудна победа над босненеца Дамир Джумхур на един от любимите си турнири в Куинс. След над два часа битка той надделя с 6:3, 6:7, 6:3 над 29-ия в света и е във втория кръг. 

Там нашата първа ракета ще се срещне с бившия номер едно в света Новак Джокович. Това стане факт, защото Джокера успя да надвие коравия австралиец Джон Милман. 

Въпреки че двамата с босненеца до момента винаги са играли трисетови мачове и българинът ги е печелил трудно, очакванията бяха на тревата в Лондон да няма подобни проблеми. Джумхур предпочита червените настилки и затова всички мислеха, че ще стане лесна жертва на втория поставен в схемата. 

И началото на двубоя предвещаваше именно това. Димитров летеше по корта, а съперникът му имаше много затруднения, постоянно се хлъзгаше на тревата, ударите му не бяха толкова прецизни. 

Играта на Гришо вървеше и съвсем очаквано стигна до пробив. С него резултатът стана 3:1, а последва и бързо затвърждаване. Това улесни максимално българина до края на сета и той дори не даде възможност на Джумхур да върне пробива. Така логично частта дойде при 6:3 в полза на българина и очакванията за лесен успех се оправдаваха. 

Вторият сет започна с маратонски гейм, в който босненецът спаси осем (!) възможности за пробив и с малко късмет успя да спечели подаването си. Но играта на Гришо в тези моменти се получаваше перфектно и още в следващото подаване на Джумхур нашият тенисист поведе с пробив. 

Затвърди го и поведе с 3:1 и сякаш вече предвкусваше победата. Но точно това му изигра лоша шега. Защото допусна спад в играта си, а точно в този момент съперникът му вдигна оборотите и всичко му се получаваше. 

Джумхур върна пробива за 3:3, а после и двамата взеха подаванията си, Димитров с повече трудности, за да влезе сетът в тайбрек. В него всичко вървеше точка за точка до 4:4, след което българинът започна да греши и в крайна сметка не записа повече точки на сметката си. Така резултатът стана 1:1 сета. 

В тези моменти играта на Гришо не спореше. Това си пролича и в началото на третия решителен сет, в който той допусна пробив на нула още в първото си подаване. За щастие, Димитров успя веднага да го върне и сетът да тръгне гейм за гейм. 

Така беше до осмия гейм, когато при резултат 4:3 за българина той стигна до решаващ пробив, после с лекота го затвърди и затвори този неочаквано превърнал се в тежък за него мач с 6:3 в третия сет и 2:1 краен резултат. 

-------------------------------

Първи сет: 

6:3 - Съвсем очаквано! Григор Димитров взима първия сет след безпощадна игра на свой сервис и пласирайки мощни, неотразяеми удари. Българинът поведе с 1:0 сета и е на крачка по-близо до успеха в този мач. 

5:3 - Димитров измъчи максимално босненеца на сервиса му. Двубоят премина през равенство, но в крайна сметка Джумхур успя да вземе подаването си и да накара Гришо да сервира за сета. 

5:2 - Гришо продължава уверено към успеха, като взе подаването си без проблем. Джумхур пък продължава да се пързаля по тревата и има проблеми с настилката. 

4:2 - Гришо беше много близо до това да реши рано-рано сета. Той имаше точка за пробив, която обаче босненецът с хладнокръвие спаси. Впоследствие с дълги разигравания успя да вземе и подаването си, за да намали на 2:4. 

4:1 - Димитров показа шампионска психика! Той беше задължен да върне пробива, но на свое подаване изоставаше с 0:40 след проблеми с първия сервис. Но вместо да рухне, българинът се събра, първото му подаване започна да влиза перфектно и не само върна трите брейкбола, но записа пет поредни точки и поведе с 4:1. 

3:1 - Първи пробив в мача и той е за Гришо! Българинът направи много силен гейм на посрещане, като затрудни максимално Джумхур. Той получи точка за пробив и с прекрасно контрапие не остави шанс на босненеца. 

2:1 - Първи леки проблеми за Димитров на собствено подаване. Той трябваше да навакса изоставане от 15:30, а после при геймбол допусна двойна грешка. В крайна сметка с хубави отигравания и силен сервис при втория геймбол, той взе сервис-гейма си и да поведе пак. 

1:1 - Подобен силен старт и за Джумхур. Босненецът си взе подаването без особени проблеми и не даде точка на българския си съперник, макар да се получиха някои интересни разигравания. 

1:0 - Страхотно начало на мача за Гришо. Той сервира страхотно и не остави никакви шансове на съперника, взе подаването си на нула. 

Втори сет: 

6:7 - В тайбрека Джумхур показа далеч по-концентрирана игра, преследваше докрай всяка една топка и в крайна сметка след два минипробива стигна до два сетбола. Босненецът реализира още първия от тях и вкара мача в трети сет, след като взе тайбрека при 7:4. 

6:6 - Отново леки колебания в играта на Димитров, но в крайна сметка стигна до тайбрека. 

5:6 - Джумхур отново взима сравнително лесно подаването си и продължава възраждането си в този сет, давайки само точка на съперника. Така накара Димитров за втори път да сервира за оставане в сета. 

5:5 - Гришо спаси сетбол, за да изравни резултата в геймовете. Българинът сам се постави в неизгодна позиция с две грешки от форхенд, но отрази сетбола по перфектен начин, а после с два мощни сервиса си спести главоболията. 

4:5 - Джумхур показва най-добрата си игра от началото на мача. Отново подаването му е записано безпроблемно на негова сметка, като остави Гришо на нула. 

4:4 - Безпроблемен гейм за Гришо и без да дава точка на съперника си, успя да изравни резултата в сета. 

3:4 - Джумхур поведе в резултата, след като взе подаването си. Това беше може би най-силният сервис-гейм за босненеца, в който не даде точка на именития си съперник и поведе едва за втори път в мача. 

3:3 - Димитров допуска пробив и резултатът е равен. Българинът подходи леко несериозно и даде две възможности за пробив на съперника. Той отрази първата, но при втората направи двойна грешка и му подари равенството в резултата. 

3:2 - Най-после спокоен гейм и за Джумхур. Макар да вложи доста усилия да изкове победата си в него, той успя да го стори и да намали на 2:3. Пробивът преднина на Димитров обаче си остава. 

3:1 - Светкавичен гейм в полза на Димитров на негов сервис и пробивът е затвърден. Джумхур нямаше никакъв шанс. 

2:1 - Този път прошка няма! Гришо повежда с 2:1 с пробив. Той получи точка за пробив след редица проблеми за босненеца при подаването му и този път не му прости, повеждайки с важен ранен пробив.  

1:1 - Отговорът на Гришо е светкавичен. Той пласира страхотни сервиси, на които съперникът нямаше отговор и в крайна сметка българинът взе подаването си, без да даде точка на Джумхур - 1:1. 

0:1 - Маратонски първи гейм, който отиде на сметката на Джумхур. Босненецът беше подложен на терор от българския си съперник, спаси осем (!) възможности за пробив, а геймът мина през цели 11 равенства. В крайна сметка обаче босненецът измъкна подаването си и с малко късмет. 

Трети сет: 

6:3 - Гришо  безапелационен на свой сервис и с прекрасни сервиси отказа Джумхур, за да сложи точка на този неочаквано труден за него мач. 

5:3 - Пробив за Димитров! Българинът стигна до два скрити мачбола, но Джумхур ги отрази. После получи още един шанс за пробив, на който босненецът направи двойна грешка и геймът е за българина. 

4:3 - Бърз сервис-гейм на Димитров, в който не даде нито точка на съперника и продължава по график на свое подаване. Със сигурност един пробив, за когото и да е от двамата, в тази част от мача ще е решаващ. 

3:3 - Равностойната битка между двамата продължава, като Джумхур пак взе подаването си и пак резултатът е равен. Сетът навлиза в решителната си фаза, с което и целият мач. 

3:2 - Гришо пак сам си създаде проблеми с двойна грешка на своето подаване, но в крайна сметка преодоля трудностите в началото на гейма и го записа на своя сметка, за да поведе отново. 

2:2 - Джумхур също записа бърз сервис-гейм на своя сметка, като не даде точка на българина и резултатът отново е равен. 

2:1 - Григор Димитров става първият в този сет, който печели подаването си. Това стана след много силни подавания от негова страна и с прецизни отигравания, когато все пак ретурът на Джумхур се получаваше. В крайна сметка Гришо даде само точка на съперника и поведе в резултата. 

1:1 - Димитров върна пробива! Светкавичен рибрейк на българина, който се взе в ръце и реализира четири бързи и безответни точки в полето на съперника, за да върне пробива и да изравни. 

0:1 - Ужасен старт на сета за Григор! Пробив за Джумхур! Димитров започна разсеяно и това се отрази в три брейкбола в полза на босненеца след 0:40. Гришо отрази първия, но при втория прибърза с волето и подари гейма на съперника си.