Григор Димитров се препъна още в първото си препятствие на Мастърса в Мадрид. Българинът не можа да се пребори със сервис-машината Милош Раонич в битката им от втория кръг в испанската столица и след  двучасова битка падна с 1:2 сета (5:7, 6:3, 3:6). 

И трите сета в мача бяха решени от по един пробив, а в крайна сметка първата ни ракета така и не успя да намери подобаващ отговор на бомбените начални удари на съперника и преклони глава пред него. 

Първият сет беше истински фестивал на сервиращите. Той вървеше равностойно до 5:5, като единствено в петия гейм Григор имаше затруднения и трябваше да отрази три брейкбола. Но в крайна сметка не можа да го стори в 11-ия гейм и се пропука в последното си подаване в сета. 

В крайна сметка победата на Раонич в тази част беше напълно заслужена, след като той даде само три точки на Димитров за целия сет на свое подаване, като две от тях дойдоха едва в 12-ия гейм. И така логично поведе с 1:0 след 7:5. 

Във втората част българинът игра доста по-силно. Той затрудняваше все по-често съперника си и стигна до първите си точки за пробив в мача в четвъртия гейм. Той реализира така важния пробив, затвърди го и тръгна към успеха. 

Отново му се наложи да спасява брейкбол за Раонич на два пъти, но го направи с финес и в крайна сметка затвори частта на свой сервис при 6:3 и вкара мача в решителен трети сет. 

Там отново началото беше равностойно, а двамата си разменяха бързи подавания. Така се стигна до седмия гейм, в който нашето момче получи първата си и единствена точка за пробив в този сет, но с поредна бомба от сервис Раонич я неутрализира. 

И още в следващия гейм нанесе своя удар. Той се възползва от колебанията на българина при подаването му, стигна до два скрити мачбола, реализира втория от тях, после затвърди пробива си на свое подаване, с което сложи точка на спора в гейма, сета и мача. 

Така канадецът, който не е сред най-големите специалисти на клей, се класира за третия кръг в Мадрид. Там негов съперник ще е младата надежда на световния тенис и негов сънародник Денис Шаповалов. 

Григор Димитров

източник: Gulliver/GettyImages

----------------------------------------------

МАЧЪТ НА ЖИВО

Трети сет:

3:6 - Гришо се бори, но загуби. Първата част на гейма беше оспорвана, Димитров доведе нещата до 30:30, но това беше всичко. Следващите две точки бяха за канадеца и всичко приключи за българина в Мадрид, още преди да е почнало. 

3:5 - Ужасяващо! Пробив за Раонич! Канадецът се възползва от колебанията на Григор в подаването му, първият сервис на българина не влизаше, а в разиграванията не беше уверен. И въпреки че спаси един брейкбол, пропуска се при втория и така Раонич реализира скрит мачбол и поведе с пробив в най-лошия за Димитров момент. 

3:4 - Златен шанс изпусна Гришо! Той получи първата точка за пробив в този сет, но Раонич я неутрализира с поредната бомба от сервис. После при своя геймбол трябваше да играе на втори сервис, но ретурът на Гришо отлетя в аут и канадецът пак поведе в резултата. 

3:3 - Размяната на бързи геймове продължава. Сега такъв и за Димитров, като той не даде дори точка на съперника си. И това му позволи отново да изравни резултата за 3:3. 

3:2 - Бърз гейм и за Раонич, въпреки че имаше някои интересни разигравания. В крайна сметка обаче Димитров взе само точка, а канадецът отново поведе в резултата. Пробиви още няма. 

2:2 - Григор с бърз гейм в своя полза. Той даде една точка на Раонич при предизвикана грешка и в крайна сметка изравни за 2:2. 

1:2 - Отново сервис-гейм на сметката на Раонич. И отново канадецът даде две точки на съперника си, но без да има особени затруднения да спечели гейма и да поведе отново в резултата. 

1:1 - Григор изравнява резултата в геймовете след огледален на първия гейм. Развръзката тепърва предстои в този сет. 

0:1 - Раонич поведе в резултата в третия сет, след като взе подаването си. Той даде две точки на Гришо, но това не беше достатъчно българинът да завърже по-сериозно интригата. 

Втори сет: 

6:3 - Гришо изравнява резултата в сетовете! Той пропиля един сетбол, след като заради малшанс не можа да уцели топката, но при втория си шанс не сбърка и затвори гейма и сета в своя полза. 

5:3 - Раонич съвсем очаквано взе подаването си и даде само една точка на Гришо. Така на българина ще се наложи да спечели собственото си подаване, ако иска да спечели сета и да изравни резултата. 

5:2 - Гришо се измъкна в много напечена ситуация. Няколко непредизвикани грешки от негова страна позволиха на Раонич да стигне до два брейкбола. Със страхотни сервиси обаче нашето момче ги отрази и после на свой ред взе необходимото предимство, за да дръпне с 5:2. Раонич ще сервира за оставане в сета. 

4:2 - Отново леки колебания в сервиса на Раонич. Канадецът обаче взе необходимите точки и въпреки че загуби две, успя да намали изоставането си в сета. Все още обаче преднината от пробив е за Димитров. 

4:1 - Димитров затвърждава пробива в оспорван гейм. Въпреки че поведе с 40:15, нашият тенисист си навлече проблеми, но заради страхотните ретури на Раонич. След като резултатът стана 40:40, българинът без проблем записа две точки и взе така важния гейм. 

3:1 - Пробив за Гришо! Първият сервис-гейм от началото на мача, в който Раонич имаше проблеми! Канадецът не вкара първия си начален удар добре, подари и една точка с двойна грешка, а ретурите на българина на втория му сервис позволиха да се стигне до първия пробив в негова полза в мача. 

2:1 - Григор Димитров отново взима подаването си сравнително бързо. Този път даде точка на съперника, което е и първата точка за посрещащият начален удар във втория сет на този мач. 

1:1 - Раонич с бърз отговор и печели за пореден път своето подаване на нула. 

1:0 - Гришо имаше нужда от това. Бърз сервис-гейм в негова полза след наивно загубения първи сет. Той не позволи на Раонич да запише точка и поведе в резултата. 

Първи сет:

5:7 - Сет за Раонич! Гришо направи най-доброто си представяне на сервис на канадеца, спаси един сетбол, но при втория капитулира и трябваше да се примири със загубата в първия сет. 

5:6 - Първият пробив в мача е факт и той е за Раонич! Колебливи изяви на Григор на собствен сервис, няколко добри ретура на канадеца и в крайна сметка решаващият пробив стана факт в последното подаване на българина в този сет. Сега той има тежката задача да пробие сервиса на противника, за да доведе нещата до тайбрек. 

5:5 - Нов светкавичен гейм в полза на Раонич и резултатът пак е равен. За петте гейма, в които българинът е посрещал сервиса на съперника, той е реализирал само една-едничка точица. 

5:4 - Българинът отново взима подаването си сравнително леко. Въпреки че изпусна първата точка в гейма, а малко след това направи и двойна грешка, все пак Димитров записа тази част на името си и води с 5:4, но пробивите още липсват. 

4:4 - Нищо ново под слънцето. Отново сервиращият, в този случай Раонич, печели гейма. За отбелязване е, че Димитров записа първата си точка при подаване на съперника. 

4:3 - Този път стабилен сервис-гейм на Димитров. Той прати четири гръмовни изстрела и от първи, и от втори сервис, а Раонич нямаше отговор. Българинът отново води, но още няма пробиви в мача. 

3:3 - Раонич продължава да е безапелационен на сервис. Отново бомбите му от начален удар са неотразими и след нов гейм на нула за пореден път изравнява резултата. 

3:2 - Първият по-завързан гейм в мача и в него Гришо се измъкна по невероятен начин. Българинът започна слабо гейма и пропиля с лека ръка три точки, което доведе и до три възможности за пробив за Раонич. Но първата ни ракета се концентрира, вкара няколко убийствени сервиса, неутрализира възможностите и на свой ред спечели първия си геймбол.

2:2 - Раонич обаче също е повече от убедителен и бомбените му сервиси си казват думата. Отново победа на нула в негова полза, като до момента посрещащият сервиса е записал само точка за четири гейма. 

2:1 - Още един страхотен гейм за Григор. Той беше изключително мощен на начален удар, а атаките му бяха неразгадаеми за канадеца. Победа за нашето момче на нула и резултатът вече е 2:1 в негова полза. 

1:1 - Силно начало и за Раонич на негов сервис. Той вкара марковите си бомбени изстрели от начален удар и дори не позволи на Гришо да запише точка. Засега двамата сервират великолепно. 

1:0 - Много добро начало на мача за Григор. Той започна със сервис-гейм, в който не даде никакви шансове на Раонич, а подаването му вървеше. Убедително начало за българина.