За първи път от почти седем години българската звезда Григор Димитров започна турнир от квалификациите. Това се случи на надпреварата в Женева, за която получи уайлдкард за пресявките, след като трите за основната схема вече бяха раздадени на Стан Вавринка, Янко Типсаревич и Фелисиано Лопес. 

Първата ни ракета започна с успех над представителя на домакините Марк-Андреа Хюслер и ще се бори за място в основната част на турнира с италианеца Томас Фабиано, когото вече победи на Аустрелиън Оупън в началото на годината. 

До това участие на Димитров се стигна заради поредицата му загуби в първи кръг и желанието му да натрупа малко игрова практика и увереност преди мачовете от втория за годината турнир от Големия шлем - Ролан Гарос, който стартира в края на месеца. 

"Очакванията ми от Женева са нулеви. Точно защото знам през какво минах и през какво минавам и сега, искам просто да се върна в някаква форма. Говоря и психически, и физически. Винаги имам огромни изисквания към себе си, но сега... Няма нужда да си поставям цели точно сега."

"В последните месеци изгубих малко от ранкинга си и нещата не се развиха по начина, по който ми се искаше. Но това не ме обезкуражава. Сега всички хора около мен се интересуват от най-добрите ми интереси и се грижат за тях. В най-тежките моменти те са с мен, което аз оценявам високо."

"Видно за всички е, че напоследък не се представям много добре, но най-важното е да се чувствам здрав, както е сега. Увереността идва с печеленето на мачове, така че сега се надявам да постигна именно това за кулминацията на сезона на клей", заяви Димитров.