Първата ракета на България Григор Димитров още веднъж се изкачи леко в ранглистата. Той вече е 45-и в света, след като миналия понеделник заемаше 46-та позиция в ранглистата на АТР. 

Това негово изкачване идва, въпреки че не участва в турнири през изминалата седмица. То е факт най-вече на големия срив в класирането на бившия №8 в света Ришар Гаске, който се срина с 12 позиции след отпадането си на 1/2-финалите в Хертогенбош. 

Активът на българина е 997 точки и той е първият в ранглистата, който има по-малко от 1000. Точно пред него са имена като Пабло Куевас, Пиер-Юг Ербер, Тейлър Фриц, Раду Албот, Марко Чекинато, Ник Кириос, Жил Симон и др. 

Тази седмица Григор има да защитава 45 точки от турнира в Куинс, където миналата година отпадна във втория кръг от Новак Джокович. Сега още на старта предизвикателството пред него е много трудно, след като ще се изправи срещу правещия много силен сезон тийнейджър Феликс Оже-Алиасим. 

Иначе лидер в ранглистата продължава да е Новак Джокович с 12 715 точки, с почти 5000 преднина пред втория Рафаел Надал, който е със 7945. Роджър Федерер е трети с 6420, а Доминик Тийм с 4685 и Саша Зверев с 4360 затварят Топ 5.