Григор Димитров победи Джон Иснър с 2:0 (6:3, 7:6 (8)) на осминафиналите на Индиън Уелс и продължава успешното си представяне в турнира. 

Първата българска ракета продължава възхода си след началото на 2022-а година, като повали пореден опонент в Калифорния. Гришо вече отстрани Джордан Томпстън и Александър Бублик, а сега се справи и с 208-сантиметровия гигант Иснър. В следващия кръг Григор ще се изправи срещу Андрей Рубльов или Хуберт Хуркач.

I СЕТ

Григор започна с двойна грешка на старта на първия сет, след което със серия от форхенди по обратния диагонал успя да изравни за 15-15. Великолепен удар с предната страна на ракетата на българина го изведе до 30-15, а ас №1 по правата направи съотношението 40-15. Димитров завърши с великолепен сервис за 1:0.

С три аса Иснър спечели убедително подаването си и изравни за нула време за 1:1. Григор залагаше отрано на сервиси в тялото, а съперникът се справяше с ретурите и дори влезе в ситуация 15-30. Димитров обаче успя да се поправи в следващите си три начални удара, а за спечелване на гейма дори успя да прехвърли с форхенд излезлия на мрежата си съперник - 2:1.

Димитров имаше възможността да играе на втори сервис на съперника и осъществи три великолепни минаващи форхенда, които му осигуриха първия пробив в мача - 3:1. И двамата направиха по две фрешки от форхенд за 30-30, като тези на българина изглеждаха по-злополучни, но независимо от тях той успя да си вземе гейма и да поведе значително с 4:1.

Американецът успя да спечели подаването си, а след това затрудни Димитров при сервиса на българина. Все пак след размяна на удари, Григор стигна до 30:30. След това Джон Иснър стигна до точка за пробив, но с перфектно излизане на мрежата бившият №3 в света отново стигна до равенството. Григор спечели предимство, принуждавайки съперника си да сгреши от бекхенд, след което спечели гейма и запази аванса си.

Иснър спечели подаването си на нула за 5:3, но след това Григор с отличните си начални удари поведе с 30-0. Българинът направи двойна грешка след това в опит за много въртелив кик по правата от дясната страна на корта, но това не се оказа фатално. Хубаво излизане на мрежата с форхенд по обратния диагонал - и непредизвикана грешка от съперника заслужено затвориха сета в българска полза. 6:3 след 34 минути игра.

II СЕТ

Димитров игра добре при първото разиграване във втория сет, но Иснър с три поредни аса успя да спечели подаването си. На свой сервис Григор успя да поведе с 40:15, след което американецът с хубав бекхенд по диагонала намали изоставането си. Българинът изравни резултата след отличен сервис.

Убедителен сервис-гейм на нула без почти Григор да докосне топката изведе Иснър до 1:2. Димитров използва оръжието на Иснър и по идентичен начин възстанови равенството в сета.

Джон Иснър продължи с отличната си игра на сервис и пак излезе напред в резултата. Преди подаването на Димитров американеца получи медицинска помощ. Българинът поведе с 30:0, но след това сгреши на мрежата и позволи на опонента си да намали изоставането си. Григор трябваше да се изправи пред ситуация 40-30, но все пак с минаващ форхенд преодоля излезлия напред съперник - 3:3.

Великолепен форхенд по диагонала и страхотен бекхенд-ретур на Григор дадоха заявка да влязат в най-бляскавите изпълнения на турнира до момента, но Иснър ги неутрализира в типичен стил с мощни сервиси за 3:4.

Димитров реагира мигновено и успя набързо да възстанови резултата. Два аса и два невърнати сервиса изведоха Иснър до резултат 4:5. Григор поведе набързо с 40:0 при своето подаване, след което допусна грешка от форхенд, но тя не бе фатална и българинът възстанови равенството.

Джон Иснър отново спечели подаването си благодарение на силния си сервис. Иснър успя да върне един дълбок ретур и да атакува по обратния диагонал, а след което и да осигури по-голяма интрига при 30-30, макар и с грешка на Гришо. Феноменален форхенд на Димитров под голямо напрежение му донесе лек аванс при 40-30 и той в крайна сметка вкара сета в тайбрек с кик сервис - 6:6.

Димитров успя да пробие първия сервис на Иснър в тайбрека, след което затвърди пробива си, но това и стори и американеца. С 12-ия си ас Иснър изравни изоставането си, след което сгреши от форхенд, пращайки топката в аут. Но и българинът сгреши и възстановила равенството. Двамата продължиха да играят точка за точка и стигнаха до 4:4. Григор успя да стигне до точка за спечелване на мача на сервис на противника, но Иснър с нов страхотен сервис изравни. Американецът допусна грешка от форхенд, което този път даде възможност на българина на собствен сервис да реши мача, което стана факт при следващото си подаване.